Община Перник ще кандидатства за обновяване на Двореца на културата

Общинският съвет в Перник даде съгласие общината да кандидатства с проектно предложение за обновяване на сградата на Двореца на културата по Оперативна програма "Региони в растеж". Съветниците разрешиха общината да сключи договор за финансиране с ДЗЗД "Фонд за устойчиви градове", по силата на който да поеме дългосрочен общински дълг до 1,5 млн. лв. Срокът на погасяването му е до 240 месеца, с 36 месеца гратисен период.Възможната безвъзмездна финансова помощ е 795 896,72 лв.

Дворецът на културата в Перник е строен в продължение на три години и половина от най-добрите български майстори по проект на арх. Александър Дубовик. За времето си е бил най-голямата сграда от този род на Балканския полуостров.Открит е на 10 февруари 1957г.

Разположен на входа на централния градски парк, Дворецът / както го наричат всички перничани / заема площ 4 250 кв.м и има застроена кубатура 5 000 куб.м.

Фасадата е съгласувана с елементи от класиката, претворени с битови елементи с цел да се даде характер на национална архитектура.

От откриването на институцията досега са извършвани единствено частични ремонти, сградата е дори опасна,според кмета Станислав Владимиров.

В Двореца се помещават 4 културни института, които са самостоятелни юридически лица

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини