Стресът от изолацията и икономическата несигурност в пандемията отключват агресията у дома

  25 ноември е обявен за Международен ден против насилието над жени.

  В целия свят на тази тема се посвещават поредица от събития, които ще продължат до 10-ти декември-Международният ден на правата на човека. Двете дати  са обвързани, символизирайки връзката на насилието над жени и човешките права и наблягайки на факта, че насилието над жени е нарушение на човешките права.

  Така се ражда и глобалната кампания „16  дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“, която е под егидата  на ООН.

  В ситуацията на здравната криза, ограничаването на свободното движение и затварянето на хората по домовете им в редица държава за по-дълго или по-кратко време, заради стреса в тази ситуация на икономическа и социална нестабилност, специалистите отбелязват ръст на домашното насилие в глобален мащаб.

  В региона на Хасково данните са също тревожни, споделя психологът Петя Петкова, управител на Фондация „Български център за джендър изследвания – клон Хасково“ и съучредител на Фондация „Х&Д Джендър Перспективи“, част от „Алианс за защита срещу насилие основано на пола“.   

  -Г-ж Петкова, през март, когато бяха наложени първите драстични мерки заради здравната криза у нас, когато много хора останаха по домовете си, а някои загубиха и работата си, прогнозирахте скок на случаите на домашно насилие, сбъдна ли се това мрачно очакване ?

  -За съжаление да, данните са стряскащи, дори и за нас от Фондацията. Отчитаме ръст от 32 % на регистрираните случаи на местно ниво от началото на годината до октомври, в сравнение същия период на миналата година. Най-сериозното покачване е именно в предходния период на затваряне на държавата. Колегите от „Алианс за защита срещу насилие основано на пола“ отчитат увеличение на обажданията на телефонните линии за пострадали от насилие в страната от 30% до почти 50% на места. Данните и в световен мащаб са в тази посока- ръст на домашното насилие от началото на пандемията.

  През трите консултативни центъра на фондация „Х и Д Джендър перспективи„ и фондация „БЦДИ-клон Хасково“- в Хасково, Димитровград и Свиленград са преминали 359 души за десетте месеца на тази година, като от тях 187 са възрастните. 155 са жените. Отчитаме и увеличение на мъжете, потърсили нашите психолози, юристи и  експерти по социалните въпроси, като жертви на насилие у дома. За десетте месеца на тази година те са 32-ма.

  За първи път сега отчитаме в анализа и броя на децата, жертви на домашно насилие- 172. Някои от тях са пряко пострадали от насилието вкъщи, други са косвени жертви. Защото, когато вкъщи има насилие, страдат всички в този дом. Засега не включваме в статистиката пострадалите косвено роднини от насилието, макар че в България те не са малко, предвид, че често в един дом живеят няколко фамилии.

  -Казвате, че броят на мъжете се увеличава. Обикновено пострадалите от домашно насилие мъже са възрастни хора и сега ли това е така?

  -В повечето случаи са хора, унижавани и тормозени психически и физически от внуците или децата си  заради икономически изгоди или имотни спорове.  

  -Каква е ситуацията при децата? Като психолог, който работи ежедневно с пострадалите от домашно насилие, кои са най-фрапиращите разкази, които чувате и които са ви разтърсили?

  -Най-тежки са разказите и преживяванията при сексуално насилие вкъщи, от близки хора. И в момента работим по такъв случай-дете, насилено от собствения си баща. Бяхме потърсени от майката.

  -Търсят ли ви деца, които искат да помогнат на свой близък, жертва на домашно насилие, получавате ли сигнали от тях самите за тормоз?

  -Подрастващите вече имат повече информация по тази тежка тема и някои от по-големите деца вече осъзнават важността от споделянето с експерти. Получавали сме сигнали от тийнейджъри, на възраст 15-18 години. Тези, които ни търсят директно в Консултативния център, обикновено идват за помощ за себе си, но има и такива, които подават сигнал за тормоз над родител.

  -Знаем, че темата за домашното насили е табу в малките общности. Хората от по-малките населени места, където всички се познават, трудно споделят за проблемите си вкъщи-за психическия и физически тормоз. Разчупва ли се вече тази рамка?

  -Наблюдаваме, че усилията на организациите, които се занимаваме с темата и ежегодно, освен че помагаме пряко на хората, правим и много информационни кампании, вече разчупват съзнанието на хората, в това, че често споделянето с експертите може да спаси живота ти. Че насилието не трябва да се търпи под каквато и да е форма и че оставяйки „заключен“ проблема зад вратата на дома си, той може да ескалира.

  В консултативните ни центрове, регистрираните лица над 18 г за десет месеца са: в  Хасково и региона -114 души, в Димитровград и региона – 49, в Свиленград сме работили с 24 души до момента, девет са жертвите на домашно насилие, които са ни потърсили и които живеят извън област Хасково.

  -Вие отговаряте и за Кризисния центъра за жертви от домашно насилие в Димитровград, който е с най-голям капацитет в страната. Колко души са настанени там в момента?

  -Капацитетът му е за десет души. В момента има две жени с пет деца в него.

  В Кризисния център в Димитровград за десетте месеца на годината са били настанени 17 жени и техните деца.

  -Какво ще се случи с Кризисния и Консултативните центрове, след новите и по-драстични мерки, наложени днес в страната заради пандемията?

  -Продължаваме да работим. Всички специалисти са на линия. Малко е по-сложна ситуацията с приема в Кризисния център, защото като социална институцията там той става след представянето на отрицателен PCR тест, а често хората, които се нуждаят от анонимност могат да си позволят да го платят.

  Интервю на Красимира Славова, използвани са въпроси и на eTV

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Бъ
   България
   9 -5
   19:40, 25 ное 2020
   Изолация няма мерки няма но стресът го има защото слъжи не се живее трябва да се затворят не хранителните големи магазини в Хасково и в цяла България но пак лъжи и то големи има хора които никога не са си слагали маски и сеят зараза за какво ни занимават по медиите сутрин вечер как да се ограничи струпването на много хора я сега къжете кмете община и филан кишията!!!
  • 2
   :)
   : )
   19 -2
   20:10, 25 ное 2020
   Защо махнахте статията за протестът срещу корумпираната кметица, която се кани да "ремонтира" пикливият харманлийски площад за 4 млн. лв. ?
   Тя ли ви се обади, мишоци ?
  • 3
   Ужас с тоя Коронавирус
   .....
   И маникюристките не работят
  • 4
   Хр
   Христо
   11 -5
   20:52, 25 ное 2020
   Отключва, грънци...Селтака винаги ще намери повод да тресне един тукат на жена си.
   Кретена е кретен за цял живот..
   • Интересно че всички
    герои на Смирненски се появиха отново в България
    - цветарките , проститутките , туберколозата
    и т.н и т.н

  Хороскоп за 27.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
  27 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
  27 яну 2021
  Последни новини