Новата джамия на площад Таксим в Истанбул ще бъде завършена до рамазана, каза Ердоган

Новата джамия на истанбулския площад Таксим се очаква да бъде завършена за свещения месец рамазан /април-май догодина/, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган след посещение на строителната площадка днес, предаде частната телевизия НТВ.

В района се строи и нов културен център, за който по думите на Ердоган се полагат усилия да бъде завършен до средата на следващата година.

Турция започна реализирането на спорния проект за строежа на джамия с капацитет за близо хиляда души на истанбулския площад Таксим, през февруари 2017 г. Стъпката сложи край на близо 50-годишен спор за това дали на площада да бъде издигната джамия, воден още от 1968 г. През 1983 г. турският Държавен съвет (висшият административен съд) не позволи изграждането на такъв храм в този район. През годините, в които настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган бе кмет на Истанбул, той активно се застъпваше за изграждането на джамия на Таксим.

По проект надземната височина на новия мюсюлмански храм ще бъде 30,3 метра. Джамията ще има три нива под земята, предвидени за паркинг с капацитет 165 коли. За фасадата на храма, вдъхновен от стила ар деко, ще бъдат използвани естествени камъни в светъл цвят.

Проектът за нов културен център на истанбулския площад Таксим също предизвика противоречия в турското общество, като мнозина се обявиха за запазване и реновиране на стария Културен център "Ататюрк" вместо събарянето му и изграждане на съвсем нова сграда на същото място. В крайна сметка в момента се строи изцяло нов комплекс, който ще включва опера, киносалони, театър, конферентна зала и огромен паркинг. В най-горната част на сградата ще има голям ресторант с изглед към Босфора.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини