Областният кризисен щаб:До десет души на сватбена церемония заради коронавируса!

Във връзка с усложняването на епидемичната обстановка в Кърджалийско и рязкото покачване на заразените с коронавирус /284 случая само за последните 14 дни или 179 на 100 000/, Областният кризисен щаб въвежда временни ограничителни мерки за срок до 13 ноември 2020 г с цел опазване здравето на населението. Всички заведения, ресторанти, кафенета  и др. на територията на областта ще са с работно време до 24.00 ч. В ритуалните зали за извършване на сватбени церемонии, кръщенета и погребения ще бъдат допускани до 10 човека. Броят на гостите на организирани празненства на закрито(в т.ч. сватби, кръщенета и др.) се ограничава до 30 душипри спазване на противоепидемичните мерки.

Натоварването на здравната система нараства лавинообразно, констатираха участниците във видеозаседанието на Щаба. В момента в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ се лекуват 26 пациенти с COVID-19. 16 от тях са инфекциозно отделение, шестима в пневмологията, четирима в ОАИЛ. Ръководството на болницата е решило да увеличи броя на леглата за коронавирус, за да посрещне потребностите от лечение. В момента в МБАЛ  има 41 COVID – легла, което е близо 12% от капацитета на лечебното заведение.Директорът проф. Тодор Черкезов апелира към солидарно разпределение на тежестта: общинските болници да приемат болнитепо местоживеене, а личните лекари по-активно да се включват в лечението на по-леките случаи, а не само да препращат болните към Спешното отделение. В момента в Момчилград са настанени трима болни, в Крумовград –един.

40-45 на сто от всички направени тестове са положителни, отчитат медиците. По данни на РЗИ към момента 341 души са на домашно лечение, 35 са хоспитализирани, починали са 26.

Областният управител Никола Чанев апелира за засилване на контрола от страна на проверяващите органи и приветства инициативата на МЗ  медиците да призовават за спазване на противоепидемичните мерки с включени фенерчета и сигнални лампи. След екипите на ЦСМП той предложи лекарите от МБАЛ да поемат шафетата и да се включат в инициативата всяка вечер в 20 часа. Чанев подчерта, че общините следва да въведат ограничителни мерки съобразно обстановката по места, които да допълват решенията на Областния щаб. „Очаквам от местните власти адекватни решения и отговорно поведение. За жалост обаче се натъкваме и на съвсем формално отношение – община Кърджали е посочила като противоепидемична мярка затварянето на покрития плувен басейн, който не работи повече от година, далеч преди началото на пандемията“, коментира Чанев.

Това съобщиха от Пресслужбата на Областна администрация.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
26 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
26 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
26 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
26 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
26 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
26 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
26 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
26 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
26 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
26 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
26 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
26 ное 2020

Случаен виц

Последни новини