Дискотеки и барове се опитват да оцелеят като "вечерни" заведения

Кое заведение е нощно? Въпросът породи всевъзможни тълкувания сред собствениците на заведения след заповедта на здравния министър Костадин Ангелов от 27 октомври, с която се затварят дискотеките, пиано-баровете, нощните барове и клубове и други подобни заведения за развлечения на закрито в цялата страна до 8 ноември.

Защо нощни заведения издърпват по-рано програмите си

Нощните заведения променят началния час на програмите си с по-ранен, а единствената цел е да се намери вратичка довчерашният нощен бар или клуб да се преобрази във вечерен и така да оцелее. Елитният Sofia live club в НДК, обичайно работи нощем, но е със статут на кафе-клуб от категория "кафе-сладкарници", според Наредбата за изискванията към категоризираните заведения за хранене и развлечения. Предвидената за тази вечер музикална програма "Приказка за джаза - рагтайм и суинг", е с по-ранен час - 19.30 ч., а самият клуб отваря още в 18.30 ч. В петък и събота са планирани изяви на рокгрупата Б.Т.Р., които започват в 20 ч.

Дискоклуб "Gramofon" на ул. "Будапеща" отваря тази вечер в 20 ч. и програмата ще е до 22 ч., съобщиха оттам. Обяснението е едно - с такова работно време не сме нощно заведение и поради това заповедта на здравния министър не се отнася до нас.

Кое заведение е нощно? Според сайта на Министерството на туризма в категоризацията на заведенията за развлечения има 11 вида барове. Сред тях само един вид е посочен като нощен и дефиницията за него е: заведение с барово обслужване с нощен режим на работа. Нищо повече.

Кога започва обаче нощният режим на работа? Според чл.140, ал.2 от Кодекса на труда за нощен труд се смята работата от 22 ч. до 06 ч. сутринта.

Ресторантите ще станат нощни заведения

Певците и съставите, които свирят в нощните заведения, ще се преместят в ресторантите и кафенетата, които не се затворят със заповедта на здравния министър. За тях не е посочено точно кога трябва да затварят и по тази причина ресторантите могат да се превърнат в нощни заведения.

Тази тенденция е била обсъдена на спешна национална среща на собствениците на нощни заведения, проведена вчера в нощен клуб "Theatro" в София, научи "Дневник". Те искат да се посочи точен вечерен час, до който всички заведения - и дискотеки, и нощни барове, и ресторанти, да работят. Преобладаващото предложение на срещата е било той да бъде в 23 ч. или в 23.30 ч. По този начин нощните заведения биха си осигурили поне "половин работно време".

Ще има ли вечерен час за ресторантите

"Това, което предстои да се направи, е да има вечерен час за ресторантите и кафенетата, за да не станат те нощни заведения", заяви и Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България пред "Дневник". Според него в България сега се налагат познати мерки, които вече се прилагат от месец в чужбина и не са дали очаквания здравен ефект. "Но са пагубни за целия бранш", добави той.

Столичната община: Вечерният час е е работа на РЗИ

Предложението за въвеждане на общ вечерен час за работа на заведенията в София е било предадено днес в Министерството на здравеопазването и в Столичната община, заяви Алибегов.

От Столичната община се ограничиха с изявлението, че налагането на мерки за ресторантите е работа на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). В заповедта на здравния министър обаче е посочено, че "кметовете на общини могат да издават заповеди за прилагането на въведените мерки в рамките на техните правомощия".

Затварянето на нощните заведения е пагубно за бранша и би трябвало да се компенсират работещите в тези обекти поне с една работна заплата или 80% от нея, призова Алибегов. Асоциацията на заведенията е внесла писмена молба за това в Министерството на труда и социалната политика.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Жо
  Жоро
  1 0
  10:06, 29 окт 2020
  Пътувам с маска, ям с маска, акам с маска, пия с маска, повръщам си в маската, спя с маска, абе бал с маски, ама усещам, че ушите и очите са ми незащитени! Моля, помагайте!
 • 2
  За
  Затваряйте
  0 0
  11:23, 29 окт 2020
  всичко и всички,бе...

Хороскоп за 26.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
26 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
26 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
26 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
26 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
26 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
26 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
26 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
26 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
26 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
26 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
26 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
26 ное 2020
Последни новини