Редукция за пенсията от първия стълб под 10%, по-справедливо изчисление на новите пенсии

С предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване се дава възможност на НОИ да промени методиката си за изчисление на коефициента на редукция на основната пенсия за родените след 1959 година, за да се направи по-справедливо изчисление на пенсиите на хората, които предстои да се пенсионират и са се осигурявали едновременно и в ДОО, и в универсалните пенсионни фондове. Това съобщи министърът на труда и социалната политика на брифинг в Министерския съвет.

Сачева обясни, че се очаква коефициентът на редукция да падне почти два пъти и да стане под 10 процента. Министерството на труда и социалната политика е внесло предложенията, които да бъдат приети с преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

От 1 януари до 30 юни ще има прозорец за всички, които са изпуснали петгодишния срок и не са прехвърлили своите партиди в НОИ, ако желаят да го направят, да имат възможност да ги прехвърлят.

През 2021 година ще се пенсионират първите, които са осигурявани в два стълба на пенсионната система. Това са жените, родени през 1960 година. 17 000 са тези, които предстои да се пенсионират през септември следващата година.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    може да очаквате хилядите левове събрани в частните дружества да станат- няколко хляба. е . все пак е нещо
Последни новини