Дългът на Африка расте

Субсахарска Африка, изложена на изпитание от пандемията от новия коронавирус, ще се нуждае до 2023 година от 890 милиарда долара външно финансиране. Това е 55 на сто от регионалния брутен вътрешен продукт (БВП), посочва Международният валутен фонд (МВФ), който призовава Г-20 да прояви повече смелост за справяне с проблема.

В регионалния си икономически доклад МВФ припомня, че континента бе поел по пътя на намаляване на дълга си, когато пандемията избухна, информира АФП.

За жалост обаче съотношението на дълга към БВП на Африка вероятно ще скочи до 65 процента до края на 2020-а, след като бе на равнище близо 55 на сто. За страните, които са богати на петрол, като Нигерия, и страдат от спада на износа на петрол и поевтиняването на черното злато, това съотношение може да превиши 68 на сто.

При тази ситуация страните от Субсахарска Африка ще се нуждаят вероятно от 890 милиарда долара външно финансиране: половината или 480 милиарда долара, за да рефинансират външния си дълг, а останалите - за финансиране на бюджетния си дълг.
Общо по-малко от половината от тези пари би трябвало да дойдат от частни кредитори, а близо една четвърт - от международни финансови институции и двустранни кредитори, отбелязва Фондът с централа във Вашингтон, имайки предвид сегашните ангажименти на кредиторите.

Той като не се знае откъде ще дойде останалата част от парите, континентът е изправен пред финансов дефицит от близо 290 милиарда долара за периода 2020-2023-а.
Фондът приветства мораториумът, обявен през април от Г-20 и известен под името Инициатива за временно прекратяване на обслужването на дълга (Debt Service Suspension Initiative - DSSI), както и неотдавнашното решение той да бъде удължен до юни 2021 година. При все това вашингтонската финансова институция посочва, че са "необходимо по-смели действия". Фондът уточнява, че е предоставил помощ от 16 милиарда долара на региона през последните шест месеца.

МВФ критикува прекалено дългите срокове за одобряването на меморандумите и призовава страните от Г-20 да дадат повече въздух на Субсахарска Африка, за да й позволят да се бори с пандемията независимо дали като намалят лихвите по дълга или като разсрочат погасяването му.

Към момента 46 от 73-те най-бедни страни са поискали да се възползват от временното спиране на обслужването на дълга и повечето са от Африка, но инициативата е задействана само за "1,66 на сто" от плащанията на дълга на бедните страни тази година, с тревога заключава Европейската мрежа по дълга и развитието (Eurodad). Причината е съпротивата на частните и мултинационалните кредитори да участват в нея, допълват експертите на Европейската мрежа.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
05 дек 2020
Последни новини