Удостоиха с награди лекарките-инфекционистки от смолянската болница. Те са бойците, които не само лекуват, но и запазиха отделението от инфекцията

  Лекарската колегия в Смолян се събра на тържество по случай 19 октомври - Ден на българския лекар и честване на 20 години "Чилова академия". Във фоайето на Родопския драматичен театър днес бяха връчени традиционните Чилови награди.
  За лекар на годината на национално ниво и носител на Почетен знак-посребрен бе определена д-p Pyмянa Kapaгяypoвa – cпeциaлиcт Инфeĸциoзни бoлecти, началник на Инфекциозното отделение в смолянската болница. Наградата й бе връчена от председателя на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.
  Носител на голямата награда на Чиловата академия е д-р Hинa Ceнĸoвa – cпeциaлиcт Инфeĸциoзни бoлecти, Cтapши opдинaтop в Инфекциозно отделение на МБАЛ "Братан Шукеров"-Смолян. Наградата ѝ бе връчена от председателя на групата на ГЕРБ в Народното събрание д-р Даниела Дариткова, която каза, че двете основни лекарки в Инфекциозно отделение са бойците, които са се справили перфектно на първа линия в битката с Ковид-19. "Те не само лекуват, но и не позволиха, никой да се зарази в отделението", подчерта Дариткова.

  За лекари на година на регионално ниво лекарската колегия определи д-p Cийĸa Чepнeвa-Бичoĸoвa – cпeциaлиcт Инфeĸциoзни бoлecти и шеф на дирекция в РЗИ-Смолян, д-p Cepгeй Cидeнĸo – cпeциaлиcт Eпидeмиoлoгия нa инфeĸциoзнитe бoлecти, д-p Πeтя Koĸyдeвa – cпeциaлиcт Bътpeшни бoлecти и Гacтpoeнтepoлoгия и д-p Beнциcлaв Πpoдaнoв – cпeциaлиcт Aнecтeзиoлoгия и интeнзивнo лeчeниe. "За мен е чест и голяма оценка", каза д-р Чернева при връчването на наградите.
  Още в началото на тържеството думата взе 12-тият председател на Лекарския съюз д-р Андрей Кехайов. Той припомни 120-годишната история на лекарската колегия. "Радвам се, че можем да зачетем нашите лекари. Горд съм като 12-ти председател на Лекарския съюз да ги поздравя. Сега големият ни проблем са човешките ресурси, лекарите намаляват. Затова и ние, и обществото трябва да ги почетем", каза д-р Кехайов. Той връчи на д-р Апостолова - дългогодишен председател на Районната лекарска колегия в Смолян и на сегашния ѝ председател д-р Хубчев грамота и статуетка "Жар птица", с пожелания да запазят ценностите си и етиката на професията.
  "Тази година е тежка и интересна, различна година, в която се промени личния ни и професионалния ни живот. Благодаря на всичките си колеги от МБАЛ-Смолян. Пожелавам ви да сме живи и здрави и да работим в много добър екип", каза д-р Апостолова. По думите й сега специализантите излизат на сцената. Те - най-младите, заслужават награда, защото участват на първа линия в битката с Ковид-19, давайки по 36-часови дежурства в Спешно отделение. Така шест млади лекари получиха плакети и грамоти.
  Плакети и грамоти бяха връчени и на д-р Юлиана Лазаров, д-р Юра Благоева, д-р Мария Чолакова, д-р Григор Лалов, който работи основно с ковидпациенти, д-р Атанас Петров. Наградите им връчи д-р Марин Даракчиев, на когото благодариха за нервите и работата му като директор на МБАЛ-Смолян.
  Награди имаше и за медицинските сестри от Инфекциозно отделение, които редом с лекарите също са на първа линия.
  Преди самото тържество в храм "Св. Висарион Смоленски" имаше панахида. На тържеството присъстваха още депутатът Дора Янкова, зам.-областният управител Андриян Петров, зам.-кметът на Смолян Марин Захариев.

  Анелия Веселинова

   

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 29.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще ви се наложи да бъдете нащрек, тъй като работата ви подставя в ситуации, в който трябва да се действа бързо. Добре ще е ако не сте сами в начинанията си, а си осигурите подкрепата на човек, на когото можете да разчитате. Имате късмет в личен план, където успявате да постигнете нещо, към което отдавна се стремите. Не пропускайте шансовете си.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Настроението ви днес е чудесно и са налице всички предпоставки да се радвате на един страхотен ден. Работата ви върви по план, а и вие не давате възможност за погрешни стъпки. Радвате се на ползотворно сътрудничество с близък колега. Обърнете достатъчно внимание на човека до вас , така че да се почувства щастлив.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще браните независимостта си, защитавайки интересите и правото си на личен избор. Не позволявайте чуждото мнение да влияе на настроението ви, работете върху задачите си старателно и отговорно. Това ще се отрази на възнаграждението ви, и колкото сте по-прецизни, толкова по-добре за финансите ви.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Финансови и други интереси ще поставят някои от вас в условия да избирате между повече от една възможност. Няма да сте безразлични и към нечии нужди, очакванията към вас не свършват. Дайте си повече отдих и разнообразие в живота. Не се противете на онези, които с обич ще ви помогнат да се разтоварите от грижите ви.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Можете да си позволите повече разточителство за близките ви, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. На път сте да задълбочите връзката си, но помислете за поведението си, като не изпадате в крайности. Общият ви път изисква компромиси, готови ли сте на тях? Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Независими и открити, ще ви бъде по-лесно да изразите мнение и вземете отношение по спорен въпрос. Ще реализирате намеренията си, още повече, че мотивацията ви е силна. С подкрепа на подходящите хора ще спазите срокове или по-точно ще се включите навреме в интересуващо ви начинание или друго, важно за вас събитие.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Приемете събитията, а ако имате забележки се стремете към промяна, но с конструктивни решения и мирни средства. Изчистете съзнанието си от всякаква агресивна мисъл, проявете доброто у себе си. Така ще повлияете и на други да се развиват в правилната посока. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период, пластовете се разместват.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Разпределете силите си за да ви стигнат за всичко, с което ще се ангажирате днес. Това е гаранция за успешно приключване и на срочните задачи. Роднини ще ви създадат тревога със свой здравословен проблем. Потърсете съвет и помощ от специалисти, не предприемайте самолечение.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Появата в живота ви на една личност ще събуди позабравени чувства. Приятели ще ви помогнат да осъзнаете пропуските с, но и да ги наваксате. Обърнете внимание на храната си. Полезно е да разнообразите менюто. Заложете на плодове и зеленчуци и по-малко на месо и мазнини.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  От днешния ден може да зависи част от бъдещата ви работа. Подхождате със завидно спокойствие към всеки проблем около себе си. Уверени сте, че няма нещо, с което да не можете да се справите. Постарайте се да сдържате емоциите си и да не показвате неодобрението си за неща, които не харесвате. Ще имате възможност за последна дума.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Част от вас са обхванати от колебания относно бъдещата си работа и това заплашва да дисбалансира настоящите ви задължения. Затова се съсредоточете върху момента и не губете време за излишни притеснения. С течение на времето ще успеете да намерите най-подходящия за вас избор. Необвързаните от вас са обсебени от привлекателна и загадъчна личност.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С нечия подкрепа ще направите правилния избор, доверявайки се на опита и знанията. Не пропускайте да отдадете заслуженото, изразявайки благодарността си по подходящ начин. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си. Запазете доброто си настроение и вечерта, очакват ви приятни емоции.
  29 окт 2020
  Последни новини