Съдът вдигна окончателно запори за 300 млн. лева от фирмата на Божков ''Ню Геймс''

Административният съд в София отмени окончателно решение на НАП от 11 март 2020 г., с което се налага запор на банкови сметки, депозити, вещи и пари в трезори върху фирмата на Васил Божков "Ню Геймс", съобщи "Сега". 

В решението се казва, че "Ню геймс" е притежавала 5-годишен лиценз за 23 разновидности на играта "Национална лотария". На 14 февруари председателят на Държавната комисия по хазарта е издал два акта за установяване на публични държавни вземания - един за дължими 47 615 189 лв. и втори за довнасяне на 188 199 519 лв. плюс близо 35 млн. лв. лихва. Било е допуснато предварително изпълнение на двата акта, което е било обжалвано в съда, но фирмата загубила делото. 

Публичен изпълнител е наложил обезпечителни мерки заради двата акта за 273 150 550 лв. на 21 февруари. Постановлението е било обжалвано пред НАП и потвърдено от директора на софийския клон на приходната агенция. Точно за това решение се произнася Административният съд.

Магистратите приемат, че при издаването му са нарушени нормите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и затова то трябва да бъде отменено. Директорът на НАП-София механично е оставил жалбата на "Ню геймс" без уважение, без оглед на събраните доказателства.

Според съда липсва и влязъл в сила акт за установяване на публично държавно вземане. 

Друг съдебен състав отменя и постановление за налагане на предварителни обезпечителни мерки за 22,5 млн. лв. Става дума за неплатен корпоративен данък на "Ню Геймс", който данъчните установили с ревизия.

Според съда решението на НАП е немотивирано, а жалбата на дружеството е отхвърлена без мотиви. Датата на издаване на заповедта за възлагане на ревизията почти съвпада с датата на издаване на искането за налагане на обезпечителни мерки, а няма как за толкова кратко време ревизиращите да определят предполагаемия размер на задълженията, както и дали има предпоставки за запори.

"Основателни са доводите на жалбоподателя, че в рамките на няколко работни дни ревизиращите органи не са могли да определят предполагаемият размер на задълженията, както и и наличието на предпоставки, че събирането на вземането ще бъде затруднено или невъзможно. Искането е с бланкетно съдържание и е немотивирано. Липсва анализ и конкретни данни, въз основа на които да се обоснове до извод, че размерът на предполагаемите задължения е 22 528 044 лв... Единственият мотив в искането за налагане на предварителни обезпечителни мерки е, че е налице съществено разминаване между декларираните приходи от продажби и това ще доведе до допълнителни задължения за корпоративен данък в размер на 22 528 044 лв. Същият не е подкрепен с доказателства", пише в решението.

Срещу Васил Божков са повдигнати 18 обвинения - за ръководител на престъпна група, изнасилвания, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред и пр.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    14
    14/88
    8 -1
    14:09, 16 окт 2020
    Черепче мое искаме седмиците, еврото и тесни хайванчета..
  • 2
    Ар
    АРСЕН ЛЮПЕН
    12 -2
    00:36, 17 окт 2020
    Не само ще вдигнат запора ами и ще плащаме огромни глоби ,когато Черепа осъди държавата.Не може да дадеш лиценз на някого за десет или повече години за определен бизнес и после да го прекратиш неправомерно,за уж неплатени такси и данъци,защото ти като законодател си оставил нарочно вратичка от която да се възползва той.Да ни е яка гърбината ,че ще плащаме яко заради алчността на Гербаджии и Делян Пеевски , на Черепа,Илия Златанов,(осемте джуджета),Гебрев-Дунарит и още много на които тандемът Борисов-Пеевски се опита да открадне или открадна бизнеса.
Последни новини