Путин обяви регистрацията на втората руска ваксина срещу коронавирус

"Новосибирският център "Вектор" регистрира днес втората руска ваксина срещу коронавирус - ЕпиВакКорона", обяви Путин във видеообръщение.

Президентът също така добави, че доколкото той знае, "третата ваксина е на път" - на Центъра "Чумаков" към Руската академия на науките.

На 11 август Владимир Путин обяви регистрацията на първата в света ваксина срещу коронавирус, разработена в научния институт Гамалея. Тя получи международното име "Спутник V".

По-късно Министерството на здравеопазването издаде разрешение на Gamaleya за провеждане на пострегистрационно клинично изпитване на ваксината. Неговата III фаза започна на 9 септември. На 8 септември ваксината беше пусната в обращение, а на 24 септември Министерството на здравеопазването съобщи, че всички руски региони са я получили.

Третата ваксина преминава клинични изпитания от една седмица, бе съобщено вчера. тя се тества върху 15 доброволци в Новосибирск, където се намира Центъра "Чумаков". Ваксината е целоварионна, т.е. съдържа целия вирус, но деактивиран. Това е "класическият" метод. Засега изпитанията ѝ вървят без никакви оплаквания у участниците, но се очаква кога ще се появят антитела.

Регистрираната втора руска ваксина е изцяло синтетична, създадена без използването на жив протеин на базата на изкуствено получени частици коронавирус

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини