Временно спряха изпитания на лечение с антитела и ваксина срещу COVID-19

Независими наблюдатели спряха включването в проучване, тестващо за COVID-19 антивирусното лекарство ремдесивир плюс експериментална терапия с антитела, разработена от Eli Lilly, подобно на лечението, което наскоро получи президентът Доналд Тръмп.

Eli Lilly потвърди във вторник, че проучването е спряно "поради извънредна предпазливост" и каза, че безопасността е негова основна грижа. Компанията не съобщава повече за това, което е довело до тази стъпка.

Американският национален институт по алергии и инфекциозни болести, който спонсорира проучването, не е пожелал да коментира веднага, пише MedicalXpress.

Антителата са протеини, които тялото произвежда, когато възникне инфекция. Те се свързват с вируса и помагат за неговото елиминиране. Експерименталните лекарства са концентрирани версии на едно или две специфични антитела, които работят най-добре срещу коронавируса при лабораторни и животински тестове.

Това проучване тества едно антитяло, което Eli Lilly разработва с канадската компания AbCellera. Тръмп получи експериментално комбинирано лекарство с две антитела от Regeneron Pharmaceuticals Inc.

Eli Lilly и Regeneron поискаха от Американската администрация по храните и лекарствата да издаде разрешение за спешна употреба на техните лекарства за COVID-19, докато проучванията в късен етап продължават.

Поставеното на пауза проучване, наречено ACTIV-3, започна през август и има за цел да включи 10 000 хоспитализирани пациенти с COVID-19 в САЩ, Дания и Сингапур. На всички се дава ремдесивир, който е разрешен в САЩ като спешно лечение на COVID-19, плюс или антитялото на Eli Lilly, или плацебо.

Основните цели са намаляване на нуждата от допълнителен кислород и по-бързо възстановяване. Смъртните случаи, облекчаването на симптомите и други показатели също се проследяват.

Подобни паузи не са необичайни при продължителни клинични проучвания. За разлика от задържането на проучването, наложено от държавните регулатори, паузата се инициира от спонсора на изпитанието на лекарството и често то може да бъде подновено бързо.

Изчакването в проучването на Eli Lilly идва ден след временното спиране на записването в проучване за ваксина срещу коронавирус. Ръководителите на Johnson & Johnson заявиха във вторник, че ще минат няколко дни, преди да узнаят повече за необяснима болест при един участник. Johnson & Johnson не разкрива естеството на заболяването.

"Може да няма нищо общо с ваксината", каза Матай Мамен, ръководител на научноизследователската и развойна дейност в Janssen, която разработва лекарствата на Johnson & Johnson.

Мамен заяви, че компанията все още не знае дали болният участник е получил експерименталната ваксина или плацебо. Той казва, че Johnson & Johnson са предоставили информация за случая на независимия мониторингов съвет, който наблюдава безопасността на пациентите в проучването, както изисква протоколът за изследване. Той ще препоръча следващи стъпки.

Изследването на ваксината с една доза ще включва до 60 000 души от множество страни. Компанията очаква да завърши записването на участници в проучването след два или три месеца.

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Сл
  След
  0 0
  18:18, 16 окт 2020
  като осветлиха името на главния изследовател у нас никой няма да се включи.

Хороскоп за 29.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се наложи да бъдете нащрек, тъй като работата ви подставя в ситуации, в който трябва да се действа бързо. Добре ще е ако не сте сами в начинанията си, а си осигурите подкрепата на човек, на когото можете да разчитате. Имате късмет в личен план, където успявате да постигнете нещо, към което отдавна се стремите. Не пропускайте шансовете си.
29 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настроението ви днес е чудесно и са налице всички предпоставки да се радвате на един страхотен ден. Работата ви върви по план, а и вие не давате възможност за погрешни стъпки. Радвате се на ползотворно сътрудничество с близък колега. Обърнете достатъчно внимание на човека до вас , така че да се почувства щастлив.
29 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще браните независимостта си, защитавайки интересите и правото си на личен избор. Не позволявайте чуждото мнение да влияе на настроението ви, работете върху задачите си старателно и отговорно. Това ще се отрази на възнаграждението ви, и колкото сте по-прецизни, толкова по-добре за финансите ви.
29 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Финансови и други интереси ще поставят някои от вас в условия да избирате между повече от една възможност. Няма да сте безразлични и към нечии нужди, очакванията към вас не свършват. Дайте си повече отдих и разнообразие в живота. Не се противете на онези, които с обич ще ви помогнат да се разтоварите от грижите ви.
29 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Можете да си позволите повече разточителство за близките ви, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. На път сте да задълбочите връзката си, но помислете за поведението си, като не изпадате в крайности. Общият ви път изисква компромиси, готови ли сте на тях? Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
29 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Независими и открити, ще ви бъде по-лесно да изразите мнение и вземете отношение по спорен въпрос. Ще реализирате намеренията си, още повече, че мотивацията ви е силна. С подкрепа на подходящите хора ще спазите срокове или по-точно ще се включите навреме в интересуващо ви начинание или друго, важно за вас събитие.
29 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приемете събитията, а ако имате забележки се стремете към промяна, но с конструктивни решения и мирни средства. Изчистете съзнанието си от всякаква агресивна мисъл, проявете доброто у себе си. Така ще повлияете и на други да се развиват в правилната посока. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период, пластовете се разместват.
29 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Разпределете силите си за да ви стигнат за всичко, с което ще се ангажирате днес. Това е гаранция за успешно приключване и на срочните задачи. Роднини ще ви създадат тревога със свой здравословен проблем. Потърсете съвет и помощ от специалисти, не предприемайте самолечение.
29 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Появата в живота ви на една личност ще събуди позабравени чувства. Приятели ще ви помогнат да осъзнаете пропуските с, но и да ги наваксате. Обърнете внимание на храната си. Полезно е да разнообразите менюто. Заложете на плодове и зеленчуци и по-малко на месо и мазнини.
29 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
От днешния ден може да зависи част от бъдещата ви работа. Подхождате със завидно спокойствие към всеки проблем около себе си. Уверени сте, че няма нещо, с което да не можете да се справите. Постарайте се да сдържате емоциите си и да не показвате неодобрението си за неща, които не харесвате. Ще имате възможност за последна дума.
29 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Част от вас са обхванати от колебания относно бъдещата си работа и това заплашва да дисбалансира настоящите ви задължения. Затова се съсредоточете върху момента и не губете време за излишни притеснения. С течение на времето ще успеете да намерите най-подходящия за вас избор. Необвързаните от вас са обсебени от привлекателна и загадъчна личност.
29 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нечия подкрепа ще направите правилния избор, доверявайки се на опита и знанията. Не пропускайте да отдадете заслуженото, изразявайки благодарността си по подходящ начин. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си. Запазете доброто си настроение и вечерта, очакват ви приятни емоции.
29 окт 2020
Последни новини