NASA ни пита как да осигури ток на Луната

Ако NASA иска да присъства задълго на Луната, агенцията ще се нуждае от алтернатива на слънчевата енергия, защото понякога лунните нощи могат да продължат повече от две седмици. Ето защо NASA обяви, че иска помощ, събирайки оригинални идеи за захранване на лунната повърхност.

Кампанията Watts on the Мoon ще раздаде награди за общо пет милиона долара на онези, които успеят да предложат ефективно енергийно решение за продължителни мисии до Луната. Победителите дори не е нужно да изчакат технологията да бъде проверена на практика, преди да получат финансирането.

Главното условие е енергийната система да може да захранва мисия на Луната, като конкурсът ще премине през три фази и в третата участниците ще построят прототипа заедно с NASA за работна демонстрация на Луната.

Индивидуалните участници могат да бъдат само американски граждани, докато организациите е възможно да бъдат базирани и извън САЩ.

Това не е първият път, когато NASA прибягва до общодостъпни конкурси за набиране на идеи. Действително агенцията може и да не се нуждае от тази технология за непосредственото стъпване на Луната, теоретично насрочено за 2024 г., но нейните дългосрочни планове за бази там със сигурност няма да просъществуват, ако не се намери алтернативно решение за захранване.       

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини