Цветята променят цветовете си, за да се адаптират към изменението на климата

Климатът в света се променя, а растенията и животните се адаптират като се разширяват в нови територии и дори променят размножителните си периоди. Сега изследванията показват, че през последните 75 години цветята също са се приспособили към повишаващите се температури и намаляващия озон, като са променили ултравиолетовите (UV) пигменти във венчелистчетата си.

UV пигментите на цветята са невидими за човешкото око, но те привличат опрашители и служат като  слънцезащитен крем за растенията, казва Матю Коски, растителен еколог от университета в Клемсън. Точно както UV лъчението може да бъде вредно за хората, то също може да навреди на полените на цветето. Колкото повече абсорбиращ UV лъчи пигмент съдържат венчелистчетата, толкова по-малко вредно лъчение достига до чувствителните клетки.

Преди това същия екип учени установиха, че цветята, изложени на повече ултравиолетово лъчение - обикновено тези, които растат на по-големи надморски височини или по-близо до екватора, имат повече UV пигмент в венчелистчетата си. След това се запитали дали двата фактора, засегнати от човешката дейност - увреждането на озоновия слой и температурните промени, също са повлияли на UV пигментите.

За да разберат, Коски и колеги изследвали растителни колекции от Северна Америка, Европа и Австралия, датиращи от 1941 г. Общо те изследвали 1238 цветя от 42 различни вида. Те снимали венчелистчета от едни и същи видове, събрани по различно време в естествения им диапазон, използвайки UV-чувствителна камера, която заснема промените в UV пигмента. След това те съпоставили тези промени с данните за местното ниво на озон и температура.

Средно пигментът в цветята навсякъде се увеличава с течение на времето - средно с 2% годишно от 1941 до 2017 г., пишат учените в Current Biology. Но промените варират в зависимост от структурата на цветята. В цветовете с форма на чинийка с открит цветен прашец, като лютичетата, абсорбиращият UV лъчи пигмент се увеличава, когато нивата на озона намаляват и намаляват в местата, където озонът се покачва. Но цветята с прашец, скрит във венчелистчетата, намаляват UV пигмента си с повишаване на температурите - независимо дали нивата на озона се променят.

Макар и изненадващо, това "има смисъл", казва Чарлз Дейвис, растителен биолог от Харвардския университет, който не е участвал в работата. Поленът, скрит в венчелистчетата, е естествено защитен от излагане на ултравиолетови лъчи, но този допълнителен екран може да действа и като оранжерия, улавяйки топлината. Когато тези цветя са изложени на по-високи температури, има опасност техният прашец да бъде сготвен, казва той. Намаляването на ултравиолетовите пигменти в венчелистчетата ги кара да абсорбират по-малко слънчева радиация, намалявайки температурите.

Въпреки че подобни промени в пигмента не могат да бъдат забелязани от човешкото око, те се открояват ярко за опрашителите като колибри и пчели. Коски казва, че повечето опрашители предпочитат цветя, които отразяват UV лъчи по върховете на венчелистчета и имат абсорбиращи UV лъчи пигменти близо до центъра. Въпреки че не разбират напълно защо този модел е привлекателен за насекомите, учените смятат, че той вероятно им помага да различат цветята на фона на другите растения, които абсорбират ултравиолетовите лъчи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
24 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
24 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
24 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
24 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
24 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
24 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
24 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
24 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
24 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
24 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
24 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
24 ное 2020
Последни новини