Новите европейски прокурори положиха клетва пред Съда на Европейския съюз

Прокурорите от новата Европейската прокуратура положиха клетва на церемония в Съда на Европейския съюз. По този повод Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия, отговаряща за ценностите и прозрачността, Йоханес Хан, комисар по въпросите на бюджета и администрацията и Дидие Рейндерс, комисар по въпросите на правосъдието, направиха следното изявление:

"Приветстваме и поздравяваме новите европейски прокурори, които днес тържествено се заклеха да работят за Европейския съюз борейки се с измамите и корупцията.

Тяхната мисия е ясна: да се борят с финансови престъпления и да защитават парите на европейските данъкоплатци.

За престъпниците националните граници не са препятствие. Време е това да стане така и за прокурорите. Европейската прокуратура ще се превърне в решаващ фактор в борбата с трансграничните финансови престъпления.

Институцията ще допълва значимата работа на Евроюст и ОЛАФ, създавайки единен европейски подход при борбата с престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС.

Европейските прокурори имат изключително важна задача: те трябва да донесат справедливост в сфера, в която безнаказаността е често срещана и загубите са значими както за ЕС, така и за националните бюджети. Поради това, прокурорите трябва да бъдат независими, целеустремени и обстойни в техните разследвания.

Доволни сме, че въпреки предизвикателствата на пандемията, заедно успяхме да изпълним целта си новата прокуратура да заработи още тази година."

Европейската прокуратура ще бъде първата наднационална прокуратура, която работи във всички държави членки, участващи в засиленото сътрудничество и ще съчетава европейски и национални усилия за правоприлагане чрез единен, безпроблемен и ефикасен подход. Тя ще разследва и повдига обвинения за измами и други престъпления засягащи финансовите интереси на ЕС (така наречените 'PIF' престъпления, както са дефинирани в Директива (ЕС) 2017/1371).

Европейската прокуратура ще функционира като единна служба, ръководена от европейски главен прокурор, който работи с един европейски прокурор от всяка участваща държава - членка на ЕС. Най-малко двама европейски делегирани прокурори ще работят в съдебната система на всяка участваща държава членка и ще бъдат в тясно сътрудничество с централния офис в Люксембург.

Европейската прокуратура беше създадена, тъй като всяка година приходи от милиарди евро се губят вследствие на измами, включително трансгранични измами с ДДС. Това не са "дребни престъпления": Престъпниците, включително представителите на транснационалната организирана престъпност, всяка година се възползват и печелят, като заобикалят наказателно преследване. Това от своя страна подхранва корупцията и подкопава принципите на правовата държава.

За повече информация посетете страницата, посветена на Европейската прокуратура.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ел
  Ел Чапо
  0 0
  10:07, 29 сеп 2020
  Кьовеши, май, стана послушница на Тарторите в ЕС! Ни се чува, ни прави нещо! Сглобявала си екипа и се очаквало от догодина да прави нещо. Едва ли! Как примерно ще разследа корупцията на нашият Премиер, като Началниците на ЕС го хвалят за големи постижения в борбата с корупцията в България!(Смях сред информираните).
 • 2
  Мд
  мдааа
  0 0
  14:13, 29 сеп 2020
  българина така чакаше 500 години да го освободят. сега пак ще чака незнам си колко години вместо да види вината в себе си и да се промени. малък на изключително крадлив народ. това е истината. мога да споря със всеки. по всяко време. когато в един народ под 10 - 15 процента от населението са честни и трудови хора няма как да има промяна. за промяна чисто математически са нужни поне две- трети от народа. а народа в по- голямата си част негодува само и единствено понеже не е включен в схемата за крадене. когато включат някой - моментално млъква. това е БЪЛГАРИНА. ТЪПАК

Хороскоп за 22.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
22 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
22 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
22 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
22 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
22 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
22 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
22 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
22 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
22 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
22 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
22 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
22 окт 2020
Последни новини