Ангел Кунчев ще поиска 2 месеца удължаване на извънредната епидемична обстановка

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановска до края на ноевмри.

Той отговори на въпрос на news.bg дали обмисля вариант да поиска повторно увеличаване на извънредната епидемична обстановка предвид повишаването на заразените с COVID-19.

Кунчев подчерта, че нови мерки не се предвиждат, освен тези, които действат в момента.

Доц. Ангел Кунчев посочи, че непрекъснатото удължаване на извънредната епидемична обстановка всеки месец от една страна отнема ресурс с ъпдейтване на документите, а от друга това, което очакваме не е оптимистично. Той открои три причини за неоптимистичните насоки - стартът на учебната година, започващата вълна на коронавирус в Южна Европа и възможността за присъединяване на нови респираторни вируси в следващите месеци.

"Така че според мен, ако Министерски съвет приеме, по-удачно би било този път да удължим извънредната епидемична обстановка до края на ноември", категоричен бе доц. Кунчев.

Мерки като ограничаване на цели градове и спиране на движението надали някога могат да се върнат, освен ако не се получи крайна ситуация, като тази в Израел - с висока заболяемост и почти пълна парализа на държавата за три седмици, изтъкна той.

Доц. Кунчев се надява на прогнозата за ваксините срещу коронавирус да пристигнат в средата на октомври месец при личните лекари.

Той посочи, че здравната система никога на 100% няма да бъде готова с висок пик на коронавируса, но е много по-готова отпреди 3-4 месеца. Когато навреме се намесим и вземем отношение, в рамките на седмица нещата се нормализират, увери доц. Ангел Кунчев.

Той се надява, че хората постепенно ще свикнат да живеят с вируса и че той се предава. Нашата цел е болните да са малко и да можем да осигурим на всички навременно лечение, настоя здравният инспектор.

Във връзка с новозаразените случаи три дни след началото на учебната година доц. Кунчев уточни, че случаите на заразени в училищата не са в резултат на започване на работата на училищата, а това са случаи, които идват от обществото. Процес на предаване на заразата ще има, но ще стане факт след седмица или десет дни, предупреди здравният инспектор.

По думите му това в известна степен е полезна тренировка за реалните случаи на предаване на болестта в училище. Кунчев обаче е оптимист, че с организацията, която се създава в училищата случаите на коронавирус ще бъдат изключение, а не практика.

Той се ядоса на родителите, които протестират за това, че не иска децата им да носят маски. "Да правят каквото искат, ние като лекари им казваме какво да правим, за да пазим техните деца. Който не иска да пази здравето им, да ги пуснат да обикалят по болниците. Стигнахме един предел на разумното говорене, който вече е минал - няма научна организация, която да твърди, че маските са излишни. Носенето на маски 30-40 минути в училище не създава никакви затруднения и заплахи за здравето. За мен този въпрос е приключил", категоричен бе доц. Кунчев.

Той не може да чака 200 деца да се разболеят от коронавирус, за да бъдат прекратени занятията в училищата. Разбира се, че ще ги прекратим по-рано, даде да се разбере доц. Кунчев.

Родителите на карантинираните деца също ще бъдат наблюдавани. България след едно плато на висока заболяемост през август постигна значително намаление и в момента е на 23-то място сред страните в Европейския съюз, посочи здравният инспектор. Много е динамична ситуацията и никой не може да предвиди какво може да се случи оттук нататък, призна Кунчев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Д-
  Д-р Коронов
  2 -1
  15:57, 18 сеп 2020
  На устата
  • Д-
   Д-р Тиква
   0 0
   18:02, 18 сеп 2020
   Шест милиона тулупи на устите.
 • 2
  Па
  Панетюф Теню ут Гереня
  0 0
  18:03, 18 сеп 2020
  То.о маришки самсар ни може самичък да поисква кот и да е, казали са му да поиска и поисква на момента кот са му казали да иска. Той сами ни са нъима нищо да иска.

Хороскоп за 27.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
27 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
27 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
27 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
27 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
27 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
27 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
27 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
27 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
27 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
27 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
27 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
27 окт 2020

Случаен виц

Последни новини