"Галъп интернешънъл": Борисов и Нинова с еднаква подкрепа

Ако изборите са днес, ГЕРБ и БСП биха имали приблизително еднаква подкрепа, същото се отнася и за лидерите на двете партии, сочат данните от националното изследване, проведено от 3 до 11 септември сред 807 пълнолетни българи от "Галъп интернешънъл". От юли до септември партията на Бойко Борисов е загубила около 7% от потенциалните си гласоподаватели и сега може да разчита на 13.3% от гласовете. БСП губят 5.3 на сто от готовите да и подкрепят за този период и сега биха получили 13.5% от бюлетините. Подкрепата за премиера е под 20%, колкото е и за Корнелия Нинова.

Социолозите отбелязват, че хората са се преориентирали или към негласуване (29.4% от всички имащи право на глас), или към "не подкрепям никого" (общо 6.8%). Шанс за влизане в парламента има още партията на Слави Трифонов (8.3%), ДПС (7.6%) и "Демократична България" (5.2%). "Обединените патриоти" събират (2.7%) подкрепа, а формацията на Мая Манолова (2.2%).

Над две трети от анкетираните подкрепя протестите, а 59% от анкетираните пълнолетни българи искат оставка на правителството. В същото време 57% не подкрепя блокадите, докато 34% ги подкрепят. Контрапротестите намират подкрепа сред 28% от пълнолетните българи, а 53% не ги подкрепят.

Спадът в доверието към правителство и парламент не е продължил и както през миналия месец то е съответно 21 и 15%.

Президентската институция донякъде възстановява нивата си на доверие от предходни периоди, след като изглеждаше застрашена преди месец, и сега е с доверие от 52%. Толкова е и личното доверие в Румен Радев и той остава най-одобряваната политическа фигура в страната.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини