59 хил. първокласници прекрачват училищния праг за първи път

Приблизително 59 000 първокласници ще прекрачат училищния праг за първи път на днешния 15 септември в страната.

През новата 2020/2021 учебна година училищата в страната са 2359.

Над 717 400 са учениците от първи до 12-и клас, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

През лятото близо 900 ремонтни дейности са извършени в 99 държавни училища и в 646 общински училища. Малко след началото на учебната година ще продължат ремонтните дейности в над 100 учебни заведения. Там ще бъде създадена необходимата организация, за да не се пречи на нормалното откриване на учебната година и на учебния процес, уверяват от МОН.

Ден преди 15 септември, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев каза, че новата учебна година ще премине в условията на непредвидимост заради ситуацията с коронавируса, но за пореден път отбеляза, че основната цел е обучението да започне присъствено. Има много малко изключения на ученици, които поради здравословни причини или заради притеснения на родителите, ще се обучават вкъщи. По първоначална информация очакваме на около 200-300 ученици родителите им да изберат да останат да се обучават вкъщи, с цел предпазливост. В момента се подават заявленията, като на тези деца ще бъдат възлагани задачи и ще бъде контролирано изпълнението на тези задачи, обясни министър Вълчев.

Учениците, които ще се обучават дистанционно, ще могат да гледат уроците във виртуална класна стая, където училищата са създали такива условия. Ще има и училища в страната, които ще станат центрове за дистанционно обучение. Учениците, които ще учат дистанционно, ще имат право и на консултации с преподавателите, които ще получават възнаграждения за това. В подписания Колективен трудов договор в образованието беше заложена часова ставка от 15 лева при допълнителна работа на учителите, каза министър Вълчев.

По повод на протестите на родители срещу предвиденото носене на предпазни мерки от учениците в общите помещения на училищата - училищни коридори, санитарни възли, фоайета, образователният министър коментира, че в българските училища е въведен един от най-либералните режими на противоепидемичните мерки в сравнение с останалите страни. "Все пак децата ще носят маски по-малко от десет процента от времето в училище, по-малко от половин час дневно. И не препоръчваме да прекарват повече време в общите помещения на училищата и най-вече в коридорите", каза министър Вълчев.

Според него невзаимодействието между отделните паралелки е прието като мярка от училищните директори срещу разпространението на COVID-19. Министър Вълчев препоръча на учениците да бъдат по-често навън, когато метеорологичните условия позволяват това, да бъдат също на двора в учебните заведения, а не по коридорите. Няма мярка, която да не предизвиква полемика в обществото, готови сме за дебат, коментира образователният министър родителските протести срещу носенето на маски в училищата.

От МОН препоръчват на днешния 15 септември тържества в училищните дворове да има само за учениците от първи, пети и осми клас. Причината за избора на тези класове е, защото учениците от тях се срещат за първи път със своите съученици и учители. В някои училища - в математическите и в природоматематическите гимназии, има прием на ученици от пети клас и затова петокласниците също са в ново училище и е необходимо да имат тържество на първия учебен ден.

За останалите класове училищата предвиждат учениците на 15 септември да имат час на класа, в който да поговорят с класните си ръководители за необходимите мерки срещу разпостранението на коронавируса.

Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването изработиха насоки за работа на училищата през учебната 2020/2021 година в условията на COVID-19. Това е комплекс от общи - задължителни, и препоръчителни мерки и правила, въз основа на които всяко училище е направило своята комбинация за най-адекватния избор от действия за превенция и реакция.

Комплексът от мерки срещу разпространението на коронавируса през новата учебна година е на цели 31 страници и е публикуван в сайта на МОН.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини