59 хил. първокласници прекрачват училищния праг за първи път

Приблизително 59 000 първокласници ще прекрачат училищния праг за първи път на днешния 15 септември в страната.

През новата 2020/2021 учебна година училищата в страната са 2359.

Над 717 400 са учениците от първи до 12-и клас, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

През лятото близо 900 ремонтни дейности са извършени в 99 държавни училища и в 646 общински училища. Малко след началото на учебната година ще продължат ремонтните дейности в над 100 учебни заведения. Там ще бъде създадена необходимата организация, за да не се пречи на нормалното откриване на учебната година и на учебния процес, уверяват от МОН.

Ден преди 15 септември, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев каза, че новата учебна година ще премине в условията на непредвидимост заради ситуацията с коронавируса, но за пореден път отбеляза, че основната цел е обучението да започне присъствено. Има много малко изключения на ученици, които поради здравословни причини или заради притеснения на родителите, ще се обучават вкъщи. По първоначална информация очакваме на около 200-300 ученици родителите им да изберат да останат да се обучават вкъщи, с цел предпазливост. В момента се подават заявленията, като на тези деца ще бъдат възлагани задачи и ще бъде контролирано изпълнението на тези задачи, обясни министър Вълчев.

Учениците, които ще се обучават дистанционно, ще могат да гледат уроците във виртуална класна стая, където училищата са създали такива условия. Ще има и училища в страната, които ще станат центрове за дистанционно обучение. Учениците, които ще учат дистанционно, ще имат право и на консултации с преподавателите, които ще получават възнаграждения за това. В подписания Колективен трудов договор в образованието беше заложена часова ставка от 15 лева при допълнителна работа на учителите, каза министър Вълчев.

По повод на протестите на родители срещу предвиденото носене на предпазни мерки от учениците в общите помещения на училищата - училищни коридори, санитарни възли, фоайета, образователният министър коментира, че в българските училища е въведен един от най-либералните режими на противоепидемичните мерки в сравнение с останалите страни. "Все пак децата ще носят маски по-малко от десет процента от времето в училище, по-малко от половин час дневно. И не препоръчваме да прекарват повече време в общите помещения на училищата и най-вече в коридорите", каза министър Вълчев.

Според него невзаимодействието между отделните паралелки е прието като мярка от училищните директори срещу разпространението на COVID-19. Министър Вълчев препоръча на учениците да бъдат по-често навън, когато метеорологичните условия позволяват това, да бъдат също на двора в учебните заведения, а не по коридорите. Няма мярка, която да не предизвиква полемика в обществото, готови сме за дебат, коментира образователният министър родителските протести срещу носенето на маски в училищата.

От МОН препоръчват на днешния 15 септември тържества в училищните дворове да има само за учениците от първи, пети и осми клас. Причината за избора на тези класове е, защото учениците от тях се срещат за първи път със своите съученици и учители. В някои училища - в математическите и в природоматематическите гимназии, има прием на ученици от пети клас и затова петокласниците също са в ново училище и е необходимо да имат тържество на първия учебен ден.

За останалите класове училищата предвиждат учениците на 15 септември да имат час на класа, в който да поговорят с класните си ръководители за необходимите мерки срещу разпостранението на коронавируса.

Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването изработиха насоки за работа на училищата през учебната 2020/2021 година в условията на COVID-19. Това е комплекс от общи - задължителни, и препоръчителни мерки и правила, въз основа на които всяко училище е направило своята комбинация за най-адекватния избор от действия за превенция и реакция.

Комплексът от мерки срещу разпространението на коронавируса през новата учебна година е на цели 31 страници и е публикуван в сайта на МОН.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини