Япония ще ни донесе първите близки 8К снимки на Марс

Японската мисия до Марс Martian Moons eXploration ще улови Червената планета и нейните сателити в разкошна 8К резолюция. Проектът на JAXA и Японската национална телевизия ще разработи специална камера, която да улови тези уникални кадри от орбита. Камерата ще поддържа 4К и 8К резолюции и ако бъде успешна, мисията на JAXA ще предостави първите снимки в Ultra HD резолюция на Марс и спътниците, направени от толкова близко разстояние. По този начин човечеството ще получи безпрецедентен поглед към планетата.

JAXA насрочи мисията за 2024 г., а нейната главна цел е да изследва произхода на сателитите на Марс и по този начин да научим повече за еволюцията на Червената планета.

За да изпрати 8К снимките до Земята, JAXA ще раздели кадрите на две. Една част от снимките ще бъдат прехвърлени от разстояние, а останалите ще бъдат съхранени на устройство в капсулата и възстановени, когато тя се върне на Земята.

По този начин мисията на JAXA става поредната космическа мисия, която си поставя за задача да върне на Земята събраната информация за небесните тела в Слънчевата система. Другия месец сонда трябва да кацне на астероида Bennu, а NASA обяви, че ще плаща на частни компании за проби от лунната повърхност.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини