Първите 3200-мегапикселови изображения от най-голямата дигитална камера

Изображение 1 от 4

  Екипите на SLAC National Accelerator Laboratory са направили първите 3200-мегапикселови изображения с пълната фокусна равнина на LSST камерата, бъдещото „око“ на обсерваторията Vera C. Rubin.

  Това са най-големите цифрови изображения, правени някога в един кадър. Една от първите снимани обекти е броколи, избран заради много детайлната си текстура, фрактали от природата.

  Изображенията са част от обширни тестове, които продължават, предназначени да проверят фокалната равнина, която все още не е инсталирана на LSST камерата. Тази стъпка на интеграция ще се случи през следващите няколко месеца, както и добавянето на обективите на камерата и други ключови компоненти, ако всичко върви по план.

  Камерата трябва да е готова за окончателно тестване до средата на следващата година, заявиха служители на SLAC. След това ще бъде изпратена в чилийските Анди, където се изгражда обсерваторията.

  Обсерваторията, със своето 8,4-метрово огледало и камера с 3,2 милиарда пиксела ще проведе забележително 10-годишно проучване на космоса -  Legacy Survey of Space and Time. Камерата ще генерира панорама на южното небе на всеки няколко нощи, натрупвайки астрономическо съкровище, което ще включва изображения на около 20 милиарда различни галактики.

  "Тези данни ще подобрят познанията ни за еволюцията на галактиките с течение на времето и ще ни позволят да тестваме нашите модели на тъмна материя и тъмна енергия по-дълбоко и точно от всякога", пояснява Стивън Риц, учен от проекта на камерата за LSST в Калифорнийския университет, Санта Круз.

  Наскоро тестваната фокална равнина е широка над 0,6 м и съдържа 189 отделни сензора (CCD). CCD-тата и свързаната с тях електроника се намират в 21 отделни "рафта", субединици, всяка от които тежи около 9 килограма и струва до 3 милиона долара.

  Разделителната способност е толкова добра, че топка за голф се вижда от разстояние 25 километра.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 01.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
  01 окт 2020
  Последни новини