Над половин милион евакуирани заради урагана Лора (видео)

Външните камери на Международната космическа станция заснеха впечатляващо изображение на тропическата буря Лора, която се усили до ураган преди ден.

Ужасяващият "въртоп" от облаци с окото на буря е заснет от надморска височина от около 400 км малко преди Лора да удари Куба.

Сутринта на 26 август ураганът Лора от III степен приближи до Мексиканския залив. В американските щати Тексас и Луизиана са евакуирани около 585 хиляди жители. Очаква се Лора да удари брега на САЩ в сряда вечер или в четвъртък сутринта.

Както при повечето тропически циклони, най-значителната заплаха от Лора са наводненията, а не вятърът. Като тропическа буря Лора вече уби 13 души на остров Хиспаниола. Единадесет от загиналите са били в Хаити и двама в Доминиканската република, според The Weather Channel. Властите на Хаити публикуваха това видео от наводнението.

За първи път в историята миналата седмица Националният център за урагани (NHC) издаде едновременно два предупреждения за тропическа буря в голяма част от Карибите - за тропическа буря Лора, която сега вече е ураган и урагана Марко, която обаче достигна брега на Луизиана отслабнал до слаба тропическа буря. След като навлезе над топлите води на Мексиканския залив на 23 август, Марко за кратко се засили до ураган, но бързо отслабна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини