Данни могат да се крадат и през електрическата мрежа

Електрическият контакт може да послужи като инструмент за прихващане на информация, която потребителите въвеждат от клавиатурите на своите компютри. За това съобщава BBC като се позовава на изследване на специалисти по информационна безопасност от Inverse Path. Като са анализирали сигналите, постъпващи в електрическата мрежа от включения към нея компютър, те са установили кои именно символи се набират на клавиатурата и в каква последователност.
Хакерска атака от подобен род беше експериментално демонстрирана на разстояние 15 метра от компютъра, но потенциалното усъвършенстване на системата може да означава, че кражбата на данни е възможна и на значително по-големи разстояния. „Нашата цел е да покажем, че изтичането на информация може да стане по най-неочакван начин", - казват в своето изследване Андреа Барисани и Даниел Бианко от Inverse Path.
В изследването е използван кабелът, който се включва към клавиатурата чрез PS/2 порт. Този кабел съдържа шест проводника, които са разположени един до друг и са лошо екранирани. Това означава, че информацията, която се подава по тези проводници при натискане на клавиши попада и в общия проводник (земя), а от там – в електрическата мрежа. Както заявяват изследователите, PS/2 кабелите позволяват без проблеми да се определи по напрежението кой точно клавиш е натиснат в момента.
Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини