И дума не може да става за затваряне на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", коментираха от БСП

И дума не може да става за затваряне на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", заяви заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, помолен да коментира твърдения, че има подписан документ за затваряне на централата.

Той посочи, че е било дадено обяснение, че става въпрос за действията по извеждане в експлоатация на 1 до 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Никога не е ставало въпрос за други ангажименти от българска страна, каза Вигенин.

По думите му, така, както е формулирано, решението на Европейския съвет дава възможност за спекулации и тълкувания, но е било дадено обяснение. Все пак ние ще следим този въпрос и ще настояваме за по-категорична позиция в следващите решения и действия и на европейските институции, за да бъдат успокоени българските граждани, заяви депутатът от "БСП за България".

В събота, 25 юли, в изявление за медиите министърът на енергетиката Теменужка Петкова определи като манипулация и фалшива новина, че на последното заседание на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов се е съгласил да бъде затворена цялата АЕЦ "Козлодуй", а не само блоковете от първи до четвърти. Тя отбеляза, че по целева програма на ЕС са отпуснати 56 млн. евро за извеждане от експлоатация на блоковете от първи до четвърти. Министър Петкова припомни, че при този и предходния кабинет на премиера Борисов е постигнато удължаване на експлоатацията на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" с още 30 години.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини