Цената на златото счупи всички рекорди

Цената на благородния метал достигна най-високото си ниво за всички времена. Основна причина вероятно са опасенията от икономически срив вследствие на коронавируса.

В началото на седмицата цената за тройунция злато (31,1 грама) достигна 1944,71 долара. Така стойността на ценния метал задмина предишния рекорд от септември 2011-а година, когато една тройунция се търгуваше за 1921 долара. Златото покачи цената си с повече от 25 процента през тази година, като особено силен е ръстът от средата на юни насам.

При първоначалния срив на финансовите пазари заради коронавируса ценният метал дори бе загубил част от стойността си - в средата на март една тройунция се търгуваше за по-малко от 1500 долара, макар златото да се смята за кризисна валута. Сега наблюдаваме рекордно покачване.

Пандемията не е единствената причина

Опасенията от предстоящата рецесия, предизвикана от пандемията, са само част от причините за нарастващия интерес към благородния метал. Сред останалите са сериозната задлъжнялост на държави и фирми, както и все по-ниските лихви.

Ниските лихвени проценти и слабата доходност от облигации правят златото особено атрактивно, казва Адриан Аш, главен икономист в инвестиционната компания "BullionVault". Освен това "високите инфлационни очаквания, предизвикани от безпрецедентния държавен дълг в мирно време", направиха златото предпочитана форма на инвестиция, каза Аш пред ДВ.

Влияе и конфликтът между САЩ и Китай 

Все по-изострящият се конфликт между Съединените щати и Китай, както и нестабилната стойност на долара допълнително подхранват цената на златото, казват борсови експерти.

Китай затвори американското консулство в град Чънду, разположен в югозападната част на страната. Пекин предприе този ход в отговор на решението на Вашингтон да затвори китайското консулство в Хюстън.  "Инвеститорите следят много внимателно за признаци за ескалация на конфликта", казва анализаторът на "Голдман Сакс" Крис Хъси. Това личи отчетливо и в цената на златото.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини