Ден 19: "Борисов, чао" с участието на представители на всички опозиционни политически сили

За 19-а поредна вечер в района между президентството и Министерския съвет в столицата се събраха протестиращи с искане за оставката на правителството и на главния прокурор. За пръв път днес недоволството стигна и до Дома на Европа, където се помещава представителството на Еврокомисията и Европарламента у нас.

Допълнителната помощ в размер на над 1 млрд. лева, отпусната от правителството днес за преодоляване на икономическата криза, предизвикана от коронавируса, не промени антиправителствените настроения. Още пред 19 часа движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков" бе блокирано, а за поредна вечер от камион с озвучителна техника звучаха кавъри на хитове като "Корона чао", перифразиран с "Борисов чао". Заради дъжда обаче демонстрацията беше с по-слабо участие спрямо предишната седмица.

Заедно с т.нар. Отровно трио на адв. Николай Хаджигенов, пиара Арман Бабикян и бившия деятел на Реформаторския блок Велислав Минеков, което през първите дни протестираше в защита на президента Радев, на площада отново имаше представители на всички опозиционни политически сили - БСП, "Демократична България", Изправи се.БГ, Волт, МИР и бивши депутати от други партии.

Вече по традиция представителите на "Да, България" и сдружение "Боец" проведоха свои самостоятелни акции. Първо правосъдният министър от кабинета "Борисов-2" Христо Иванов отиде пред Министерството на икономиката и в излъчено оттам Фейсбук изявление призова ББР да премине на директен отчет към парламента и да се върне забраната за финансиране на физически лица, свързани с политически формации.

По-късно - в 18:30 часа, 20-ина представители на младежката организация на неговата партия се събраха пред централния вход на БНБ, за да проведат т.нар. пърформанс по случай 40-ия рожден ден на депутата от ДПС Делян Пеевски. Освен подаръци и картички за него имаше и пожелания да бъде разследван "в най-скоро време". Тъй като определят депутата за "сътрудника на Борисов", участниците поднесоха торта от картон пред Министерски съвет.

Малко по-голяма беше групата на "Боец", която проведе акция пред централата на ГЕРБ под наслов "Масово писане и връчване на оставки". От движението призовават "да помогнем на премиера да си напише оставката". Лидерът на "Боец" Георги Георгиев обясни избора за демонстрацията пред централата на партия ГЕРБ, тъй като по думите му, това е един от властовите задкулисни центрове на държавата. Самият той е сред разочарованите от управляващата партия, като през годините извървя пътя от неин поддръжник до опозиционер.

Георги Георгиев и съмишлениците му от "Боец" раздаваха листовки с текст: "Оставка до Народното събрание на Република България от Бойко Методиев Борисов" и "Аз, Бойко Методиев Борисов, заради гражданите на площадите и по криминални и корупционни причини, подавам оставка като премиер на Република България. По същите причини подавам оставката и на цялото правителство".

Към 20 часа различните опозиционни групи се събраха с останала част от недоволните пред Министерски съвет. Малко по-късно демонстрацията потегли на шествие. Този път маршрутът бе по-различен, като преди да блокират Орлов мост, участниците преминаха през представителството на Европейската комисия на ул. "Георги С. Раковски" и около половин час скандираха отпред.

Крайната точка на обиколката очаквано беше Орлов мост. След като спряха движението, повечето хора се разотидоха. В средата на ключовия пътен възел останаха 100-ина души, а още няколко групи се насочиха към други кръстовища, които също бяха блокирани - на булевардите "България" и "Фритьоф Нансен", както и около паметника "Васил Левски".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ст
    Стан
    7 -5
    09:59, 28 юли 2020
    Вдигнат ЮМРУК олицетворява – решителност и непоколебимост да се смачка МАФИЯТА !
    Вдигнат Юмрук олицетворява също силата на единството !
    Девизът – МУТРИ ВЪН олицетворява да си ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА, превзета от МАФИЯТА !
    Протестът трябва да се разраства с масовото участие на хора излизащи по площадите в различните градове на България!
    Трябва да застане до Президента Генерал Радев до пълна победа на ПРОТЕСТИТЕ!
    Не трябва да бъдат делени хората на десни и леви – за да успее Протеста!
    Стига вече са ни плашили с КОМУНИЗЪМ и КОМУНИСТИ! Това е голяма грешка!
    За да успеят протестите и да свалим Мафията от Управлението на страната – трябва да се обединени!
    Оставка на Престъпника Бойко Методиев Борисов и шайката му!
    Оставка на „Гл. Прокурор“ Иван Стоименов Гешев – Бухалка на Мафията!
    МУТРИ ВЪН !!!
  • 2
    По
    Поетеса
    3 -1
    10:25, 28 юли 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 3
    Му
    Мутри вън
    4 -2
    11:23, 28 юли 2020
    МУТРИ ВЪН! Протеста трябва да бъде насочен срещу всички които доведоха България до „До ограбване и унищужаване на индустрият, селското стопанство ,образованието армията флота ,летища корабостроене ,мини и златни залежи енергетика и мн др.Протест срещу тези които подложиха българите на геноцид .Милост ,прошка и давност не трябва да има .Съд и конфискация.
Последни новини