Оставки и рокади в кабинета „Борисов 3". Преглед на печата

Оставки и рокади в кабинета „Борисов 3“. Премиерът направи ремонт на правителството, четем на първа страница на „Труд“. Четирима от досегашните министри напускат постовете си, в Министерския съвет обаче влизат само 2 нови фигури. Постовете освобождават Владислав Горанов, Николина Ангелкова, Емил Караниколов и Младен Маринов.

Най-вещият бюджетар Кирил Ананиев отново ще води финансите. Отличният хирург и мениджър на болница проф. Костадин Ангелов поема здравето. Полицай номер 1 Христо Терзийски, заловил наглите ало измамници, влиза в МВР. Балансьорът Марияна Николова трябва да преведе туризма през коронакризата, а Лъчезар Борисов, водил преговорите с „Фолксваген“, от заместник става титуляр в икономиката, допълва „24 часа“. Темата е водеща и за „Дума“ и „Земя“, които поставят акцент върху казаното от лидера на БСП Корнелия Нинова, че промените в кабинета са имитация на промяна.

Сменят се министри, но мафиотският модел остава. Народът иска Борисов да си ходи, категорична е Корнелия Нинова. Изводът според нея е, че като резултат от действията на премиера „агонията продължава“.

Гешев готов да даде отчет пред НС, пише „Телеграф“. В специално писмо главният прокурор уведоми председателя на парламента Цвета Караянчева, че ще изпълни задълженията си за представяне на дейността на държавното обвинение по прилагане на закона пред народните представители, както повелява конституцията.

Междувременно Конституционният съд излезе с тълкувателно решение по дело, образувано по искане на Министерския съвет, информира „Монитор“.

От решението става ясно, че няма никаква конституционна пречка всеки редови прокурор да разследва главния прокурор. Главният прокурор не може да осуети проверки и разследвания срещу себе си, се казва в решението на съда. Мотивите към него ще бъдат обявени допълнително официално, но според съдиите основният е свързан с това, че ако се допусне конституцията да прави недосегаем главния прокурор, България няма да е правова държава.

Стандарт“ поставя акцент върху образованието. МОН май ще пусне училищата по пързалката за началото на учебната година. Работна група в сряда реши, че отделните училища сами ще вземат решение как да започнат учебната година - присъствено или онлайн, и за кои точно класове. През следващите месеци ще бъдат разработени инструкции към директорите в зависимост от това какви училища ръководят.

Ясно е, че отговорността и за здравето на децата, и за това да не се провали учебният процес, ще бъде на училищните ръководства. Не е ясно обаче как в края на годината ще се мерят резултати на деца, започнали присъствено, и на такива, които са изкарали втора година подготовка пред компютъра… или без компютър, пише в статията на „Стандарт“.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини