"Демократична България" призова Борисов да започне отстраняването на Гешев

Бойко Борисов да нареди на правосъдния си министър да инициира дисциплинарно производство срещу Иван Гешев във Висшия съдебен съвет (ВСС). Това призова съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и подаде в Министерския съвет сигнал от 14 страници, в който са изброени твърдените нарушения на главния прокурор.

Начините Гешев да се раздели с поста са три. Първият е оставка по негова воля, вторият е дисциплинарно освобождаване от Висшия съдебен съвет, а третият е при промяна в конституцията в частта за прокуратурата да се стигне до преждевременно прекратяване на мандата.

"Искам от премиера Борисов да нареди на своя министър на правосъдието да инициира дисциплинарно производство срещу Иван Гешев. Това са 14 страници конкретни аргументи, че той (Гешев) е осъществил многократно конституционното основание да бъде освободен от поста за уронване на престижа на правосъдието", каза съпредседателят на "Демократична България" в живо излъчване във Фейсбук.

Според Иванов главният прокурор избирателно упражнява репресия, а освен това си позволява безпрецедентна партизанска политическа реч, потъпква на презумпцията за невиновност, използва на жертви на престъпления за свой пиар, както и материали от СРС-та за пропагандни средства.

"Всяко от тези основания е достатъчно той да бъде освободен. Със всяко свое публично появяване, той дава основания за своето освобождаване.", добави Иванов.

По думите му сигналът съдържа конкретни примери за нарушенията, допуснати от Гешев по всяко от направленията и уточнява, че нито една от изброените публични прояви не може да бъде оправдана с принципа за прозрачност, дефиниран в Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

"Сега ангажираме отговорността на Бойко Борисов пред цялата нацията да разпореди на своя министър на правосъдието да внесе този сигнал във ВСС и да стартира производството за освобождаване на Иван Гешев. Без това действие ние не можем да възстановим правовия ред в България. Не може да завършим това, което започнахме на Росенец, а именно осветяването на империята от корупция, лъжи и престъпления на сарая и Пеевски. В тази империя Иван Гешев и Бойко Борисов са просто слуги", посочва той и добавя, че именно затова хората искат оставката на премиера.

Иванов прогнозира, че Борисов няма да разпореди на правосъдния министър да започне дисциплинарно производство срещу Гешев и това е още едно основание да му се иска оставката. "Демократична България" обяви, че ще работи по всички варианти за отстраняване на Гешев, а не само по този с производството.

"Трябват промени в конституцията, които да направят невъзможно назначаването на гешевци, сарафовци или други подобни на тях функционери", каза бившият правосъден министър.

Източник: mediapool.bg

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ян
  Янаки Кирилов
  4 -5
  12:55, 23 юли 2020
  Ако падне това правителството, този правосъдния , няма да може да си намери работа никъде !
 • 2
  Ma
  mafia
  3 -4
  13:14, 23 юли 2020
  Отстраняването на Гешев ще е равнозначно на нокдаун на ДПС.
 • 3
  Ст
  Стефан
  8 -3
  15:11, 23 юли 2020
  Иванов и ти си една гнида,нали беше министър,знаем какво можеш..
 • 4
  На
  Наблюдател
  8 -2
  17:32, 23 юли 2020
  Такива като Иванов и Цветанов са най-долни, защото са били на постове, яли са и са пили от народната софра, сгрешили са фатално, ама като котки не падат на гърба си и пак напират за власт. Явно има келипир в тая работа.
 • 5
  Бр
  Браво на Гешев
  3 -1
  02:54, 24 юли 2020
  Много добре знае Христо Иванов,че Борисов не може да почне процедура за остраняването на Гешев,защото това не е в неговите правомощия. Но платената подлога на Цветан Василев и на Божков ще направи всичко заради пари. Но на следващите избори ще бъде вън от политическата сцена.

Хороскоп за 28.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
28 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
28 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
28 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
28 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
28 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
28 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
28 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
28 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
28 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
28 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
28 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
28 окт 2020
Последни новини