Жозеп Борел разкритикува американските санкции на "Северен поток 2" и "Турски поток"

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел разкритикува политиката на санкции, водена от администрацията на американския президент Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

Тази тактика е контрапродуктивна, предупреди Борел. Той спомена конкретно и руските проекти за газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток", срещу които държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че ще бъдат наложени санкции.

"Дълбоко обезпокоен съм от все по-честото прибягване до санкции, или заплашване със санкции, от страна на Съединените щати срещу европейските компании и интереси", каза Борел в комюнике, публикувано по време на срещата на върха на ЕС, посветена на икономическото възстановяване от рецесията, предизвикана от пандемията от новия коронавирус.

"Станахме очевидци на тази засилваща се тенденция в случаите с Иран, Куба, Международния наказателен съд и, най-наскоро, проектите (за газопроводи) "Северен поток 2" и "Турски поток", подчерта ръководителят на европейската външнополитическа служба. Той припомни, че "по принцип Европейският съюз се противопоставя на използването на санкции от трети страни срещу европейски компании, упражняващи законни дейности".

"Освен това, (ЕС) смята, че екстериториалното прилагане на санкции противоречи на международното право", изтъкна Борел. Той подчерта още, че "европейските политики би трябвало да бъдат определяни тук в Европа, а не от трети страни".

"Когато има политически различия, Европейският съюз винаги е отворен за диалог. Такъв обаче не може да се води под заплаха от санкции", каза още Борел.

В сряда Майк Помпейо обяви, че Съединените щати ще налагат санкции на компании, които участват в реализирането на двата руски газови проекта. Германия, която е крайната дестинация на бъдещия газопровод "Северен поток 2", осъди това американско решение.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    1 0
    23:25, 18 юли 2020
    Крайно време е ЕС да наложи санкции на смотаните американци и да ги изпъди от Европа.

Още новини

Последни новини