Викове "оставка" от двете страни на Дондуков

Втори ден се събраха протестиращи пред президенството.

Протестът срещу българската мафия се превръща в кампания и няма сила, която да ни спре, стига да сме мъдри и непреклонни, затова трябва да заявим ясно нашите принципи. Това каза държавният глава Румен Радев пред събралите се за втори ден пред сградата на президентската институция протестиращи граждани.

"Няма да повторим грешките от 2013 г., няма да се делим на леви и десни, на сини и червени, на русофили и русофоби, на американофили и американофби, няма да се делим на българи и турци, както някои в своето безсилие се опитват отново да разиграват етническата карта, няма да го допуснем, защото имаме ясно кредо: Свобода, законност, справедливост за всеки един в България. Не сме тук, защото сме еднакви, тук сме, за да защитим свободата си. Тук сме, за да кажем: Не на политическите репресии, не на прокурорския рекет, не на произвола, не на популизма, който убива правото и правовата държава. ", каза президентът Радев.

По думите му, днес на площада се решава бъдещето на България - "не във Фейсбук, не на масата, а именно тук". И добави, че днес и в следващите дни "ще напишем историята, от която няма да се срамуваме - всички заедно!".

Президентът добави, че излезлите на протест са тук, за да кажат - "Не на страха, на който се опира мафията", както и "за да поискаме честни избори и машинно гласуване, за да не може мафията да се самовъзпроизвежда".

Румен Радев предупреди, че в следващите дни мафията ще сее разкол, ще очерня лидерите на протеста, ще организира контрапротести и провокации, ще внушава, че протестиращите са платени. След това попита събралите се граждани дали са платени, а те отговориха с викове - "Не". И добави, че платените протести са там, където са автобусите. Той завърши изявлението си с репликата, с която приключи и вчерашното си обръщение към протестиращите - "Мутри - вън!".

Във връзка с митинга, организиран от партия ГЕРБ тази вечер пред Министерски съвет, президентът Радев се обърна към събралото се множество с молба да не бъдат в никакъв случай агресивни "към нашите братя и сестри", които са "там от принуда и страх". И призова гражданите - "нека им помогнем да се освободят от страха и от принудата, убеден съм, че те ще го направят скоро".

Малко по-рано събралите се пред президентството освиркваха тези пред Министерски съвет като скандираха "мафия" и "оставка".

Очаква се протестиращите да се съберат в подкрепа на президента отново в понеделник.

От другата страна на "Дондуков" митингът, организиран от ГЕРБ в София, в защита на правителството поиска оставката на президента Румен Радев.

Някой превърна президентството във фирма за лобизъм, заяви пред събралите се симпатизанти и поддръжници председателят на парламента Цвета Караянчева, която посочи,че е тук като гражданин. Бъдете разумни, някой иска да ни отклони от Европа, от борбата с организираната престъпност, обяви тя. Но увери, че премиерът води държавата по европейския й път.

Щяхме да ви спрем да дойдете тук, ако г-н Радев не беше нарекъл над един милион български граждани "мутри", включи се депутатът Тома Биков.

Аз не съм мутра, моето семейство не са мутри, декларира Караянчева.

Тук сме и, за да попитаме Радев - къде "вън", обяви още Биков, връщайки се към думите на държавния глава. Той декларира, че ГЕРБ няма да позволи на Васил Божков, на криминалния контингент да вземат властта.

В името на България трябва да се обединим, но не трябва да отстъпваме пред тези, които искат да разделят нацията, да върнат страната там, където беше - най-бедната държава в Европа, продължи депутатът. Тома Биков предупреди Отечествения фронт, който, по думите му, се формира срещу ГЕРБ, че този път няма да им се получи.

Ние никога, никого не сме мразили, ние работим за България, ние не сме мутри, ние, всички - градовете, селата - всички служим само на България, няма разузнавателна информация, която да предаваме на други служби , пръв взе думата депутатът Маноил Манев. Той добави, че няма "свещени" хора и, когато ГЕРБ греши, си признава грешките. Разделителят на обществото е на "Дондуков" 2, не е тук, позволява си да ни дели на хубави и лоши, посочи Манов. Той призова митингуващите да извикат българско "ура", защото "ние не водим войни, ние сме тук, за да покажем, че има повече от един милион, които подкрепят премиера и неговото правителство. България е само една, за всички нас, категоричен беше Манов.

В изказването си председателят на НС посочи също, че днес са тук, за да се чуе и гласът на привържениците на ГЕРБ. Караянчева защити и НСО като подчерта, че в службата има изключителни професионалисти, но, когато получаваш разнородни сигнали, се срива авторитетът на една институция.

Елате на светлата страна, елате при нас, защото това е европейският път на България, покани присъстващите на контрапротеста от отсрещната страна председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Няма да изоставим българските граждани, увери тя. Няма да подадем оставка под натиска на тези, които просто са зажаднели за власт, декларира Дариткова.

Думата взеха и министри, сред които Деница Сачева, Десислава Танева, които подчертаха добрите политики на правителството.Те не пропуснаха да кажат, че Борисов строи пътища , магистрали, а не разделителни линии.
Ораторите завършваха изказванията си с "победа".

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ст
    Стефан
    23 -2
    21:59, 10 юли 2020
    Приятели, раздаването по 50 лева за участие в контрапротеста на мутрите от ГЕРБ тече в момента.
    Националният предател Борисов, който финансира мерзкия акт, днес половин час се гаври с българските граждани по телевизора, с приказки за смирение, толерантност и съзидателност.
    Това е мутренското ноу-хау – захаросани приказки по медиите, платени пълчища срещу гражданите на улицата.
    Да бъдем българи!
    Борисов – позор!
    Оставка и затвор!
    Всички пред Президентството!
  • 2
    Y
    Y
    16 -2
    22:01, 10 юли 2020
    Шайката приключи, крадливата мутра **** ******* се оака отново.
  • 3
    Да
    Дамян
    3 -20
    22:05, 10 юли 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ст
      Станимир
      15 -3
      22:17, 10 юли 2020
      Някакви психотропни медикаменти взимаш ли, тулуп ?
  • 4
    Ст
    Стоянов
    11 -2
    22:15, 10 юли 2020
    Сопата от хилядолетия е символ на бунт. Символ казах Но да се разберем
    Не да се чупи и троши Хай
    де със Сопите в ръка пред
    Нар.съб-ние
    Хайде излизайте!Разходката по
    паважа свърши Аз Ст.Стоянов
    ще изляза само със сопата в ръка
    Хайде ,хаймани такива,ако имате
    топки и ако ви стиска излизайте
    Стига сте ми редели големи ферма
    ни Това да неви е лит др-воТър
    пението свърши Шайката,хунтата
    само със Сопите ще се измете
    Бъдете здрави,и помнете само
    Сопата,останалото е от Лукавия.
  • 5
    Ми
    Милена
    16 -4
    22:18, 10 юли 2020
    Борисов,доган и пеевски се оказаха приклятието на България в най новата ни история,воденичния камък,оковите на нашето безвремие,докато те ставаха милиардери за наша сметка ние обеднявахме прогресивно и безвъзвратно.Да си върнем държавата,да си върнем България!
  • 6
    Ор
    Орел
    2 0
    16:13, 11 юли 2020
    Никой не е победил собствения си народ.
    Покай се, Боко, като разпнатия отдясно на Христос разбойник, че нямаш време!
    Тик-так…
Последни новини