54 деца не плащат такса за детска градина

54 деца, посещаващи ДГ „Първи юни“ няма да плащат такса. Детското заведение е в село Градина и има филиал в село Крушево. Към момента има 130 записани малчугани. Финансирането  става по Дейност 2 на проекта „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“, която включва обезпечаване на средствата за такси на детски градини с повишена концентрация на деца от уязвими групи.

Подборът на децата става по социални критерии, а одобряването на списъка – в МОН. За да посещава безплатно детската градинка, родителите също трябва да дадат съгласие и да спазват правилника.

Директорката на градината Бонка Хаджигенова е убедена, че има ефект –Тези деца, които не са идвали заради невъзможността на родителите да плащат такси, вече са в градината, вече са там, социализират се, попадат в среда, в която се говори на български език, усвояват нови знания и умения, приучават се към дисциплина.

Тази дейност е започнала да действа от февруари и ще продължи до края на следващата година.

В Детската градина се работи и по другите дейности от проекта. От октомври за децата има допълнително обучение по български език – разработена е специализирана методика, основана на играта, за обучение по български език за деца с друг майчин език.

Отново по този проект е обучен и специалист, който може да тества обучителните възможности на децата във възрастта между 3 и 3,5 години.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини