Великобритания и ЕС започват маратонски преговори за отношенията си след Брекзит

    Британци и европейци проявяват умерен оптимизъм преди започващите днес петседмични интензивни преговори, информира Франс прес. Целта им е най-накрая да се постигне напредък в разговорите за отношенията след Брекзит и да се избегне катастрофалната перспектива за липса на споразумение в края на годината.

    Преговорите между двете страни започват с петдневна физическа среща в Брюксел, която ще е първата от март. Те ще продължат последователно всяка седмица в Лондон и Брюксел до края на юли.

    По-интензивните разговори за постигане на общо споразумение между ЕС и Великобритания трябва да дадат нов импулс след четири кръга преговори, нарушени от коронавируса и на които не беше постигнат особен напредък.

    Премиерът на Великобритания Борис Джонсън си пожела още през юли да бъде постигнато компромисно решение.

    Колкото по-бързо постигнем споразумение, толкова по-добре ще бъде. Няма никаква причина основните аспекти на едно политическо споразумение да не могат да бъдат очертани през лятото, заяви високопоставен британски служител.

    Тази амбициозна перспектива обаче беше учтиво отхвърлена от европейците, които в момента са съсредоточени върху плана си за възстановяване след епидемията от коронавируса и за тях октомври е моментът на истината за Брекзит.

    Тогава трябва да сме готови да представим проект за споразумение, ако искаме да бъде ратифициран преди края на годината, обясни европейският преговарящ Мишел Барние пред мозъчния тръст Европейски политически център (EPC).

    Великобритания, която напусна ЕС на 31 януари, продължава да прилага европейските правила до 31 декември.
    Ако не бъде постигнато споразумение до края на годината, в търговските отношения между Лондон и Брюксел ще се прилагат единните правила на Световната търговска организация с високи мита и засилен митнически контрол. Това ще отслаби допълнително икономиките, които вече са тежко засегнати от пандемията от коронавируса.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини