Отпада водният режим в Перник

Отменя се водният режим в Перник от днес, съобщи управителят на "В и К" Борислав Иванов. Градът и околните населени места, водоснабдени от язовир "Студена" ще ползват ежемесечно по 1,6 млн. куб. м вода за питейни и битови нужди.

От днес е спряно водоподаването от софийския водопровод. То обаче ще бъде включвано при необходимост и това ще се случи още следващия месец, поясни Иванов. Предвижда се тогава да започне ремонт на Клон 2, транзитиращ водата към най-големите пернишки квартали и няколко села. Ако водопроводът от София не съществуваше, нямаше да можем да направим реконструкцията, заяви директорът на "В и К".

Засега към язовира остават насочени Владайският и Палакарийският канали.Разрешение за ползване на сурова вода имат "Стомана Индъстри" и "Топлофикация Перник". Двете предприятия в значителна степен са преустроили системите си за водоснабдяване, но при необходимост след разрешение от МОСВ е възможно да ползват вода от "Студена",каза Иванов.
Дали да бъде подавана вода на Радомир от язовир "Студена" ще реши Общинският съвет в Перник.

Засега язовирът не е изпускан и не се предвижда подобна мярка. Тя ще се предприеме при достигане на обем от 24,2 млн. куб.м, уточни Иванов. Към днешна дата обемът на водоема е под 21 млн. куб.м.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини