Какво е посланието на снимки с пачки от 500 евро

Снимките с пачките с банкноти от 500 евро в нощното шкафче на Бойко Борисов са инсценировка, заяви премиерът, но самият факт, че се появяват в такова количество тези банкноти, е достатъчно силен сигнал.

Тепърва може да се спори за това дали не са фалшиви тези банкноти. Но отдавна е известно, че фалшификаторите не се интересуват от подобни деноминации. Причината е, че поради високата си стойност те са с по-висока степен на защита и изискват много повече работа за имитирането ѝ.

По-важен е друг принцип - престъпните групи фалшифицират банкноти, които се употребяват масово, за да могат да скрият своите бройки сред стотиците милиони други, които циркулират. Бързото движение на 10 или 20 евро прави почти невъзможно проследяването на това откъде копията са влезли в системата.

Обикновен човек трудно се снабдява с тях

По-важно е друго - че банкнотите от 500 евро не се печатат, защото са непрактични и особено защото станаха любими на организираната престъпност.

Първите банкноти са резултат от конкурс за дизайн, проведен през 1996 г. Но еврото реално се разпространява в страните с единна валута от 2002 г., а банкнотата от 500 евро не се емитира от 27 ануари 2019 г. в повечето централни банки на еврозоната, а от 27 април - и от германската и австрийската централни банки.

Какво е посланието на снимки с пачки от 500 евро

Снимка: Анонимен подател

Така 200 евро е най-високата деноминация под печат, като тази банкнота безсрочно запазва стойността си и обменната си сила, включително в чейндж бюрата. Но реално е много трудно да се снабди обикновен човек с такава деноминация, да не говорим, че и доста трудно се пазарува с нея в магазин в Европа, освен ако не купува някакви луксозни стоки.

Банкнотите от 500 евро имат странна съдба - в първите 7 години от появата им са емитирани 530 милиона броя, а през 2015 г. те достигат рекордните 614 милиона броя. Към септември 2019 г. те намаляха до около 436 милиона и се много малък дял (под 2%) от банкнотите в обращение, но в тях е концентрирана около една трета от стойността на всички евро банкноти.

Въпросителни около смисъла от такава банкнота има още в началото и причината е, че в страните, където ще се въвежда, са много малко деноминациите с особено висока стойност. Когато ЕЦБ поръчва отпечатване на 371 млн. броя банкноти от 500 евро, в първоначалните страни от еврозоната има над два пъти по-малко банкноти в германски марки, холандски гулдени, френски франкове или австрийски шилинги с приблизително еквивалентна стойност.

Любими на организираната престъпност

Още през 2006 г. Испания забелязва, че нещо не е наред, когато се оказва, че на нейна територия са събрани една четвърт от 500 евро банкнотите. Това е необичайно за размера на испанската икономика, както и за това, че преди това най-голямата местна деноминация е 10 хиляди песос, или 60 евро. Населението дори започва да ги нарича бинладенки, защото се знае, че ги има, но не можеш да ги намериш.

Приблизително по това време испанската и британската полиция предупреждават, че 500 евро се използват от организираната престъпност, защото в малък обем се съдържа и пренася голяма стойност - една пачка е 50 000 евро. С тях лесно се правят нелегални разплащания за трафик от всякакъв вид или се перат пари.

Какво е посланието на снимки с пачки от 500 евро

Снимка: Анонимен подател

От 2010 г. поради тази причина е забранено на обменните бюра във Великобритания да продават и купуват тази банкнота.

Директива на Европейския парламент и Европейския съвет от 2005 г. за борба с пране на пари и финансиране на тероризма изисква банки, имотни агенции, данъчни и бизнес консултанти или агенти, казина и други компании да проверяват и докладват употребата на пари в брой над 15 000 евро.

На 4 май 2016 г. Европейската централна банка обявява, че спира емитирането на 500 евро (до края на 2018 г.), макар че този срок малко се удължава поради технически и логистични причини. На практика от 2014 г. те не се печатат, а до януари миналата година просто се използват запасите в централните банки.

В съобщението си ЕЦБ изрично посочва, че причините са "вземане предвид на притесненията, че тази банкнота може да подпомага незаконни дейности".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Гя
    Гяури , С тва чекмедже
    4 -3
    00:35, 19 юни 2020
    Може да се издържа за 20 години
    кухня за възрастни баби и дядовци
    в Хасково :))
    ....
    • Чо
      чорбаджия
      0 -9
      02:49, 19 юни 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
    Ил
    Илия
    3 -3
    10:07, 19 юни 2020
    Не Ви върви манипулацията, ха-ха
  • 3
    Ге
    Георги Дренчев
    8 -3
    10:19, 19 юни 2020
    Когато покажеш истинското лице, на човека, от когото зависи цяла България, това компромат ли е?
    Защо беззаконието е прието да е прийом на правителството, а всички опозиционни действия следва да са по буквата на закона и морала?
    Докога този народ ще протестира, бягайки от проблемите?
    Когато няма кой да разследва и обвини премиера, тогава идват нетрадиционни начини за показване на грозното му корумпирано лице пред обществото, друг е въпроса докога ще се гнусите да си признаете горчивата истина на глас, вместо да говорите за благоприличие, каквото тази хунта няма и не заслужава да получи.
    • До
      До Георги Дренчев
      0 -2
      15:13, 19 юни 2020
      Дренчев, харесва ти Черепа-виждам.....,, ХУНТА'' е любимия му израз....
      Той- ЧЕРЕПА ли е твоята алтернатива...
      Б. Б е избора на народа вече над десет години,защото хората прозряха, че Борисов е сам срещу всички.. И не просто срещу всички, а срещу всички негодници...
      Това го прави още по-симпатичен и без алтернативен в съзнанието на трезвите българи,които за радост са мнозинство по нашите земи...
      Де що има криминални, престъпни босове в изгнание, подсъдими олигарси, изхвърлени от голямата игра политици-конформисти, изхвърлени от големия бизнес и големите телевизии шоумени-чалгари със залязвщ рейтинг, мъже под чехъл в генералски мундири, провинциални куртизанки с претенции за адвокатски на народа, девианти с жълти книжки, регистрирани в каталога на ,, Четвърти километър"... Болшевишки чеда, изживяващи се като неолиберали... Цялата тази перверзия се надпревара да ругае премиера и да сипе компромати, а това повече го укрепва....
      Няма как Борисов да мечтае за по-добра опозиция от Васил Божков-Черепа, Цв. Василев-Мустака, Слави Трифонов-Мутрочалгаря, Костя Копейкин, Мая Манолова-Галева, Румен Радев-Грипена, Корнелия Нинова-Техноимпекса, Христо Бойкикев, Ахмед-Джибрата...
      Борисов е обречен да спечели тази битка сам срещу негодниците и вълците, защото без да е безгрешен, е единствения с облик на демократичен и системен политик, признат в Европа...
  • 4
    Ев
    Европеец
    3 -1
    10:35, 19 юни 2020
    Дон EUROлеоне!
    Убийствена статия в британско издание-Opendemocracy.net
    https://www.opendemocracy.net/en/can-europe-make-it/how-dismantle-democracy-case-bulgaria/?fbclid=IwAR3GoF5czHsZAszfON19RyMC4R4wCZP0MVlM_3MVAtEmjUm3VhSZoRf2Y-E
    Тука е оригиналът на английски ,превод на български може да намерите в народ.бг
  • 5
    Ди
    Динко
    3 0
    11:45, 19 юни 2020
    Странно , много ми е странно защо боркинята за истината от БСП- Елена Йончева мълчи като п.тка или като Караянчева в Европарламента!?
    Сега има факти и снимки , които тя може да коментира пред цяла Европа , а тя мълчи като оная си работа!?
    А , сетих се – от едно посолство на Козяк не и разрешават да говори за А отбора , а тя е от Б отбора им!
  • 6
    Ле
    Леля Гина
    5 -1
    12:58, 19 юни 2020
    Посланието е, че ни управлява Мафиот.
    Как чрез рекет печели месечно между 5 и 10 милиона евро.
    А се прави на Света вода ненапита!
    Разстрел за такива боклуци като мутрата Бойко и Хунтата.
  • 7
    Ра
    Разбойко
    3 -1
    13:09, 19 юни 2020
    За българите милиони и милиарди звучат доста абстрактно, но това шкафче, пълно с банкоти от 500 евро и златни кюлчета, е нещо съвем реално. То напълно се покрива с масовата представа за голямата корупция. И нещата се навързаха от само себе си: обвиненията на Божков за 60 млн. рушвет, „пиянският“ запис, който разкрива чертите на една напълно брутална и цинична личност, способна да държи в шкафа си половин милион евро.
    Обрисуваната картина съдържа една органична достоверност и е способна да остави трайни следи в съзнанието на хората. И нека не ни разправят мисирките, че става въпрос за фантасмагория. Нали преди четири години в гардероба на бившия шеф на ДАИ Цвeтелин Цветанов бе направено същото откритие – 400 хил. лв. в гардероба.
  • 8
    Въ
    Вълев
    4 0
    14:51, 19 юни 2020
    Именно този пробив в медийния образ на управлението събра шайката мълниеносно. Трябваше да се заличи незабавно масовото впечатление от разпространените снимки. И да се пробута картината на заобиколения от своите сподвижници честен и силен лидер. Но ефектът не сработи. И на frontman-а и на background-а си личеше притеснението и объркването. Че се е бързало много, стана ясно от липсата на ясна стратегия на поведение. След 45 минути потене пред екраните, така и не стана ясно дали става въпрос за манипулация или предателство. Затова и посланието бе объркващо: парите в шкафчето са монтаж, ама е недопустимо да бъдат снимани.
Последни новини