Министърът на транспорта разбрал от медиите за съдружието между БДЖ и фирма на Божков

Миннистърът на транспорта Росен Желязков научил от медиите, че в дружеството "БДЖ Трансимпекс" държавният жп холдинг е в съдружие с обвинения в 18 престъпления Васил Божков. Това съобщи Желязков в интервю за bTV, след като миналата седмица прокуратурата поиска от ведомството документи за работата на компанията.

Министърът съобщи, че създаденото през 2004 г. "БДЖ Трансимпекс", в което Божков чрез фирмата "Адлер" държи 65%, не е публикувало финансови отчети в Агенцията по вписванията от 2012 г. По думите му БДЖ е участвало с активи - терени и сгради, които силно са се обезценили, а съдружието е едно от примерите, които "дават негативен знак" на понятието "публично-частно партньорство". Запитан дали общественият интерес е накърнен, отговори обаче, че не смята така, но остави преценката на прокуратурата.

Преписката в прокуратурата бе образувана след самосезиране въз основа на информации в медиите за разрушаване на сградата на вагоноремонтния завод, които обаче са от преди повече от половин година, когато Божков не беше обвиняем. По казуса "Дневник" писа още през ноември 2019 година, но тогава реакция на държавата не последва.

Междувременно тази сутрин Божков зададе три въпроса към премиера Бойко Борисов чрез профила си във "Фейсбук", който ползва като канал за комуникация с обществеността в България. Повод е призивът на Борисов от вчера "Божков да се върне и да си плати 700 млн. лв. данъци". Божков пита "лицето Б.М.Б." и "ковчежника" му Vladi G знае ли каква е разликата между "данък" и "такса", акционерът носи ли отговорност за евентуалните задължения на дружеството, в което участва, и къде и с какво основание очаква Божков да внесе лично 700 млн.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини