Кадиев: Истината по-скоро е на страната на Божков

Косвените доказателства показват, че истината по-скоро е на страната на Васил Божков. Това коментира бившият зам.-министър на финансите и депутат от БСП Георги Кадиев в събота пред бТВ, който през изминалата седмица се оказа герой в комикса за Али Баба на укриващия се в Дубай Божков. Шаржовете разказват историята около приемането на текста в Закона за хазарта, на който Божков се позовава, за да плаща държавна такса от 20% върху комисионните вместо 15% върху стойността на направените залози.

Кадиев се разпозна в една от карикатурите, в която е наречен "разбойник от опозиционната шайка, внесъл закон, за да обложи пещерата на Али Баба с 15% данък върху оборота.

"Аз силно подозирам, че спорните текстове в Закона за хазарта, по които той се облагал на по-ниската ставка, не са писани от Менда Стоянова, нито от хората около нея, а са ѝ донесени директно от него (Васил Божков – бел. Ред.) Те са косвените доказателства, никой не знае къде е истината", коментира в събота Кадиев.

Според него не бива да се вярва 100 процента на нито едната страна.

"Да не приемаме за чиста монета всичко, което казва Васил Божков, защото той има своите интереси, но по никакъв начин не приемаме за чиста монета, това, което казва другата страна  - Бойко Борисов и Владислав Горанов, защото и те имат своите интереси", каза Кадиев.

Моите усилия за вдигане на данъка за хазарта са били ползвани от другата страна, за да търгуват с Васил Божков, заяви още той.

Допуснах грешка и опитах да я поправя

Кадиев призна, че е направил грешка през 2014 г. и не се оправдава.

"В желанието си да запазя висок данък за еврофутбол, наземния хазарт, с което спестихме 30 млн. лева на държавата, направихме този пропуск по отношение на лотариите през 2014 г., който доведе до загуба за бюджета от около 8 млн. лв. По никакъв начин не ме оправдава, недопустимо е това. Нетно държавата печели, ако беше минал законопроектът на Йордан Цонев, тогава щяхме да загубим 30, не 8 млн.", каза още бившият зам.-министър на финансите.

"В желанието си да я поправя тази грешка, с новия парламент внасям законопроект. Описвам, че с ниска ставка се облагат само покер турнирите в игрални зали, Васил Божков твърди, че Бойко Борисов му се обажда да каже, че "ще оправи работата, ще ликвидираме този законопроект и ще направим нов". И се намесва и Менда Стоянова. В комисия в НС всички депутати гласуват за моя законопроект в бюджетна, включително депутатите от ГЕРБ. Влизаме в зала, 15 души от ГЕРБ гласуват "за" и 15 "против, а останалите ги няма, законорпоектът не минава. Фактът, че така са се разделили, такава е била командата. И те са го ликвидирали този законопроект", коментира още Кадиев.

В момента, в който видях разликата, написах във "Фейсбук" тогава, че единственото обяснение, е, че Васил Божков се е разбрал с премиера, добавя бившият зам.-министър на финансите.

Никога не съм имал парични отношения с Божков

Той заяви, че няма притеснения, че е проверяван, дори подозира сметкте му вече да са гледани.

"Никога не е ставало дума за каквито и да е парични отношения между мен и Васил Божков. Никога не е имало предложение. Никога не съм се страхувал от него, никога не е имало и заплаха. Той очевидно е преценил, че съм дребно камъче, което може да заобиколи, било през Орешарски и Борисов сега. В неговия сигнал се говори за събития от 2014г. насам",  казва Кадиев.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    На
    Наблюдател
    3 -11
    18:49, 7 юни 2020
    Като се смята за невинен, нека се прибере и да обя... Виж коментара
    • Бу
      Будала
      0 0
      07:58, 8 юни 2020
      Ни знам ко да кажа , а пък ми се иска
  • 2
    Sk
    skull
    8 -1
    20:42, 7 юни 2020
    Криминалното говедо от Банкя е на приключване.
    • 4ти мандат
      0 -11
      20:53, 7 юни 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • направо състари Маймуната с 10 години за
      1 седмица
  • 3
    До
    До 4ти мандат
    7 0
    22:47, 7 юни 2020
    И най добрия майстор , си намира майстора !!!!!!!
Последни новини