Камарата на геодезистите: Строежът на "Алепу" е гавра със закона

Строежът на плаж "Алепу" е гавра със закона. Това мнение изрази пред bTV Йоан Каратерзиян, председател на УС на Камарата на геодезистите в България.

Той заяви, че от 25 години се занимава с геодезия, кадастър и устройствено планиране, но категорично не е виждал друго подобно брегоукрепване. По негови думи конструкцията е българско ноу-хау.

"Това е една нормална сграда, подземна или полуподземна, с оставени фусове, които да продължат строителството на следващото ниво, може би и с пристрояване напред към плажа. Но по документи това е подпорно съоръжение, което, бих казал, е с много голямо разхищение на средства", обясни Каратерзиян.

Той посочи, че РИОСВ-Бургас не е давала разрешение за подобна конструкция. По нейно разрешение би трябвало да бъдат разположение изливни пилоти и след като се установи устойчивостта на терена, едва тогава може да се строи нещо горе. Това обаче не било разрешено от екоинспекцията. Брегоукрепително съоръжение с асансьори и шахтени стълбища не съм виждал, подчерта експертът.

Каратерзиян обясни, че шефът на РДНСК-Югоизточен район Милен Ненчев не е казал цялата истина относто конструкцията. В момента това може да се разглежда като брегоукрепително съоръжение, но в следващия етап това ще бъдат апартаменти или обслужващи помещения, категоричен бе той.

Според Каратерзиян, ако всичко се е движело законово, е нямало да се стигне дотук. Той обясни, че подробният устройствен план така и не е бил обнародван на електронната страница на общината, поради което хората не са успели да реагират.

Запитан има ли вариант конструкцията да бъде съборена, ако не отговаря на изискванията, експертът посочи, че според закона незаконното строителство се премахва, а този строеж, само поради факта, че не е съгласуван с МОСВ, бил незаконен.

Той бе категоричен, че е изключително трудно да се получи разрешение за строителство в свлачищен район. Каратерзиян изрази надежда, че прокуратурата ще си свърши работата и конструкцията ще бъде премахната. Би трябвало собствениците да са ангажирани юридически с възстановяване на стария терен, заключи той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

 • 1
  Ви
  Видими резултати
  17 0
  10:45, 5 юни 2020
  Мнооого видими. Обаче - кьорав народ
 • 2
  Ли
  Лиско
  24 0
  11:15, 5 юни 2020
  Не зная г-жа Аврамова какъв специалист е, може би адвокат, но подпорно съоръжение със стълби и асансьори вероятно е световна българско изобретение.Министър Аврамова да се замисли има ли качествата да управлява МРРБ, а РДНСК Бургас директно да си заминават, да им се отнемат дипломите и да не се занимават повече със строителство!
  • Пр
   Приятел
   16 0
   11:35, 5 юни 2020
   Доброволно никой не е пуснал кокала
  • Ha
   hask
   0 0
   09:36, 9 юни 2020
   Днес г-н Симеонов (когото до сега уважавах), тази сутрин каза че асансьорите били "за транспортиране на материали". Може би ако е за строителни материали, те трябваше да са монтирани, а може би са за "хранителни материали" на птиците, които ще обитават "клетките". Човек ако уважава себе си, трябва да уважава и себеподобните!
  • Мя
   Мяуу
   0 0
   18:18, 16 юни 2020
   Ти си се сетил кого да уважаваш
 • 3
  Де
  Делян
  22 0
  13:06, 5 юни 2020
  На власт е организираната престъпност, всичко е точно.
  • 11
   11111
   6 0
   14:23, 5 юни 2020
   на Кърджалийска подпорната дали не можем да я рационализираме...и толкова широк път не ни трябва...идеи...забравени наследствени парцели от Отоманско време...все нещо ще се намери..
 • 4
  11
  11111
  17 0
  14:28, 5 юни 2020
  ако нашите бяха в Италия на власт наклонената кула в Пиза отдавна щеше да е подпряна с 5 звезден хотел...проблеми всякакви решаваме-Г.Е.Р.Б.
 • 5
  33
  333
  11 0
  15:03, 5 юни 2020
  С диплом на строителен инженер и 40 годишен стаж по обекти със всякакво предназначение,за пръв път виждам подобно брегоукрепително съоръжение.Явно вярна е приказката,че човек се учи цял живот.
 • 6
  Ne
  nelicha - нелича
  10 0
  19:20, 5 юни 2020
  Доколкото знам там е гнездила птицата пчелояд . Не трябва ли естествения хабитат на тази птица да бъде защитена зона . Това тя го е правила от хиляди години . Сигорен признак че това не е свлачище .
 • 7
  11
  11111
  5 0
  22:17, 5 юни 2020
  "В края на април бяха в Общинския съвет бяха вкарани три докладни записки. Общинският съвет гласува по предложение на кмета Димитър Николов пътят към собственост на Ахмед Доган да премине в частни ръце."

  Това заяви в предаването "ЕвроДикоФ" по телевизия Евроком общинският съветник от Бургас Константин Бачийски.

  Решението не е било прието, кметът Николов обикалял съветник по съветник да гласуват за преминаването на участъка в частна собственост.

Хороскоп за 04.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
04 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
04 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
04 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
04 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
04 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
04 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
04 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
04 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
04 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
04 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
04 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
04 юли 2020
Последни новини