Гранични полицаи си искали подкупи, препирали ги през сервитьорка

Полицейски служители от "Гранична полиция" искали подкуп от 4 000 лв. от двама цивилни граждани, за да им помогнат да не се извършват конкретни действия по служба срещу тях.

Служителите на реда бяха задържани в петък.

Те били много гъвкави в действията си и се стремели да доверят близки отношения с хората, като създадат илюзията у тях, че им помагат и са поставени на ръба на закона. Полицаите дори злоупотребявали с имена на магистрати с версията, че те им казали да искат парите.

Toва стана ясно от брифинг на ръководителят на Специализираната прокуратура Ангел Илиев.

Прокурор Илиев обясни, че парите били предадени на 2 транша, като интересното е, че първоначално те са били насочени към жена, която е близка до един от полицейските служители. Тя работила в заведения в София, като нейната задача е била парите да ги обърне през оборота на заведението и след това да ги отчете на полицейския служител. Използвани са специални разузнавателни следствия по случая, както и процесуално-следствени действия.

Стефан Банков, старши комисар директор на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, коментира, че волята на МВР е да изкорени най-много корупционни практики и да върне доверието на всички граждани в полицейските служители.

"Полицейските служители са служители на олицетворение на законност и ред", подчерта той и допълни, че лично министърът на вътрешните работи контролирал операцията.

Операцията е по изцяло информация на дирекция "Вътрешна сигурност" и касае, че двамата полицейски служители искали многократно подкуп от двете лица, като единият от тях е бил наблюдаван от полицията продължително време.

Полицейските служители многократно принуждавали хората да осигурят парите, като не се интересували дали разполагат с парите или не. Двамата служители действали в сговор на поискване и на приемане на парите, каза Банков.

В последния момент служителите на "Гранична полиция" се полакомили и предпочели те да вземат парите, но многократно обяснявали на свидетелите, че парите трябвало да минат през жената, която работила в ресторанта. Сумите, които са искали полицейските служители, са по 4 000 лева, но се съгласили на 2 транша по 1 000 лева от едното лице.

Двамата полицаи са дългогодишни служители на МВР, като единият от тях се занимава с разследване от над 10 години и при него е имало множество сигнали, че злоупотребява със служебното си положение.

Другият е от две години в системата на МВР в областта на разследването. Той подпомагал колегата си с действия, мимики, жестове и пряка реч. "Двамата имат достатъчно опит в разследването, което постави МВР пред голямо предизвикателство, но професионализмът на колегите беше на високо ниво и достигнахме до крайната цел", уточни Банков.

Полицейските служители от Гранична полиция били освободени с по-лека мярка за неотклонение "подписка". Двамата имали чисто служебни контакти с наблюдаващи прокурори от област София, но участие на магистрат в престъпната дейност няма, увери заместник-ръководителят на спецпрокуратурата Ангел Кънев.

Тези, които са дали подкупа, пък са разследвани за незаконен трафик на мигранти. Прокуратурата съветва всеки, който е обект на изнудване, да се обръща към органите на МВР.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (2)

 • 1
  11
  11
  3 -1
  14:32, 1 юни 2020
  Това са хората на герб . Друг не може да си го позволи .
 • 2
  69
  69
  2 0
  14:35, 1 юни 2020
  Хората нямат пари за хляб , а те пачки правят .

Хороскоп за 04.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
04 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
04 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
04 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
04 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
04 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
04 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
04 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
04 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
04 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
04 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
04 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
04 юли 2020
Последни новини