Защо манипулаторите манипулират?

Психологическата манипулация може да се дефинира като използване на неоправдана сила (социална, семейна, сексуална, финансова, професионална и др.) с цел манипулаторът да се облагодетелства за сметка на своите жертви.
Умишлената психологическа манипулация се различава от здравословното социално влияние, при което участващите страни са равноправни. При манипулативните взаимоотношения един човек експлоатира егоистично и безскрупулно друг.

Методите на манипулативност включват: негативна манипулация (непрекъсната критика, вменяване на чувство за срам, изключване от определена група, социален натиск, враждебни заплахи); положителна манипулация (престорена дружелюбност, неискрено ласкателство, лъжливи обещания); измама и интриги (лъжа, измама, кражба, неетични методи, оправдания, обвинения, избягване на отговорност); стратегическа безпомощност (манипулаторът се прави на слаб, влиза в ролята на мъченик, вменява вина); враждебност и насилие (тормоз, избухвания, заплахи, физическо / психическо / емоционално насилие).

Защо манипулаторите манипулират? Хроничната манипулация често се използва като средство за оцеляване в силно конкурентна среда, особено когато човек няма власт и контрол. Патологичната манипулация може да е резултат от семейни, социални или професионални проблеми.

А. Фамилна обремененост. Бил ли е манипулаторът повлиян от други манипулативни членове на семейството си? Имало ли е в семейството му борба за икономическо или социално оцеляване? Имало ли е конкуренция за власт, контрол, любов, обич, приемане, статут, привилегии, финансови и материални ресурси? Имало ли е борба за власт между членове на семейството, или срещу външни лица?

Б. Изпитвал ли е манипулаторът някакви социални слабости, бил ли е в неравностойно положение, докато се е формирал като личност? Бил ли е изключван по някакъв начин в социално, икономическо, културно, професионално отношение, докато се е опитвал да стане част от приетата норма?

В. Имало ли е някакви социални, професионални или обществени норми, насърчавали лукавството, интригантството, договорките, пазаренето, възползването от човешките слабости, жестокостта и други форми на косвено влияние и власт?

Хроничната манипулация често (но не винаги) се заражда в силно конкурентна среда, в която различни участници (членове на семейството, съученици, колеги, социални групи, икономически интереси) се борят за власт, влияние, ресурси и предимство, и в която манипулаторът няма пряка власт и контрол върху дадена ситуация. Манипулаторът се чувства ощетен, слаб, неравнопоставен или жадува за повече власт, влияние и привилегии, и прибягва до хитрост и задкулисни игри, за да постигне това, което желае. С течение на времето този тип поведение може да стане хронично, с неизбежни разрушителни последици за манипулатора.

В заключение, манипулацията, която често започва като инстинкт за оцеляване или самосъхранение, се превръща в патологична експлоатация, а в най-лошите случаи прераства в насилие.
Алтернативите на манипулативността са самоосъзнаването, истинността, почтеността и способността за конструктивно решаване на проблеми.

Източник: psychologytoday.com

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини