Синдикати и работодатели поискаха тристранка за ДДС

Синдикати и работодатели настояват да се проведе тристранен съвет заради промените в данъчното законодателство, които предвиждат намаляване на ДДС за ресторанти и кафенета на 9%, предаде БНТ.

Така срещу поправката се обединиха вече от Министерството на финансите, синдикалисти и работодатели.

"Несъмнено ресторантьорите имат нужда от подпомагане, но то трябва да се прави винаги през разходите, никога през приходите, тъй като няма икономическа теория, която да го потвърждава това нещо. В крайна сметка реалният платец, крайният платец на ДДС са крайните потребители, бизнесът е нищо повече от един посредник, който взима нашите пари и ги превежда в държавата - на него му се възстановяват както знаете. Това означава, че бизнесът в момента иска по-голяма комисионна за това посредничество." - коментира Любослав Костов, икономист КНСБ.

По думите му, трябва да се попитат хората дали предпочитат да плащат 20-те процента ДДС на държавата или на бизнеса, "тъй като теорията е че ако даваме нашите данъци на държавата тя е длъжна да ни дава публични блага".

"Да, те обещаха да повишат минималния осигурителен праг, което е хубаво, но не трябва да смесваме двете неща, това са два отделни дебата. Те че трябва да го направят - трябва, но не трябва заради това да искат нещо друго. Това правителство е избрано с програма, в която пише, че четири години няма да променя данъците, и сега веднъж излизат и променят данъците, а ние от години искаме данъчни облекчения за хората с по-ниски доходи, необлагаем минимум, помощи за млади семейства, което струва в интерес на истината по-малко отколкото сега това се прави и винаги ни е отказвано." - каза още Костов.

Срещу намаляването на ставката на ДДС за ресторантьорския бизнес и доставката на книги се обединиха не само синдикатите, но и най-големите работодателски организации. Оттам са изпратили своите становища в Народното събрание.

Отрицателно становище е изпратило и министерството на финансите, откъдето са изчислили, че загубите за държавния бюджет биха били 163 млн. лева. Допълнително - ако бъде намалена ставката и за бебешки продукти, загубите ще се увеличат с още 39 млн.

IT секторът очаква обаче по-добри години.

"Нашата цел винаги е била да защитаваме интересите на софтуерните фирми, но при условие че не нарушаваме интересите на другите сектори, винаги сме били за равнопоставеност. Моето лично мнение е че винаги е по-добре да се взимат целеви мерки за секторите, вместо общи мерки, които има риск да нарушат правата на други сектори, това в момента е случая с тези частични намаления на ДДС за един или друг сектор, без да се направи анализ за рисковете, които те водят след себе си." - посочи Георги Брашнаров от Българската асоциация на софтуерните компании.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
08 юли 2020
Последни новини