Volkswagen забърка скандал с расистка реклама

Видеото беше свалено, а компанията се извини 

Германският производител Volkswagen има много впечатляващи реклами в историята си, но последната от тях ще се запомни със скандал. Тя е на новия VW Golf, като предизвика много критики по адрес на компанията.

Във видеото, публикувано на официалните страници в социалните мрежи, е показан африканец, който разглежда новия Golf. След това ръката на бял човек го хваща, премества го до вратата на ресторанта и го бута вътре. Каква е идеята на маркетолозите а Volkswagen, така и не става ясно.

Недоволство предизвиква не само отношението към африканеца. Ресторантът, към който ръката бута човека, се казва Petit Colon. Както отбелязват в BBC, името на заведението се превежда като „Малкия Колонизатор“. Медията припомня, че някога Германия е колонизирала част от Африка, при което са убити стотици хиляди местни жители.

Лошите новини не приключват с това. Маркетолозите неуспешно са си поиграли и с буквите от надписа „Der Neue Golf” („Новият Голф“), които постепенно изчезват, като за момент се образува думата “neger” (негър).

Първоначално от компанията се опитаха да защитят рекламата, но след това се отрекоха от нея със следното съобщение“ Разбираме гнева по отношение на рекламата. Напълно ясно е, че видеото е некоректно и неприятно. Отказваме се от него и се извиняваме“.

От Volkswagen обещаха да разследват случилото се и да накажат този, който е одобрил рекламата. От компанията са категорични, че проявяват нетърпимост към всички прояви на расизъм, ксенофобия или дискриминация, въпреки че преди това са били шокирани от реакцията по неин адрес.

Източник: automedia.investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини