Украинският президент с намерение да направи ислямските празници държавни

Ислямските празници Курбан Байрам и Рамазан Байрам ще получат статут на държавни религиозни празници в Украйна. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски на среща с представители на кримските татари в Украйна. Освен това се планира в Киев да бъде изградена нова голяма джамия. Президентът подчерта, че очаква кримските татари да проектират тази джамия, като той е готов да я подкрепи.

Държавният глава изрази съболезнования по случай Деня на възпоменание на жертвите на геноцида на кримскотатарския народ. Зеленски отбеляза, че е много важно украинските деца да знаят за тази трагична страница от историята. Това е причината днес образователният проект "Всеукраинско училище онлайн" да излъчва уроци за депортирането на кримските татари.

"Искаме да изградим държава, в която всеки човек да се чувства гражданин на Украйна. Бих искал всички да се чувстват като пълноправен гражданин, без да забравят историята и традициите на своя народ. Искаме да ви подкрепим не само с думи, но и с действия на законодателно ниво", подчерта държавният глава.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини