Изследователи "изкукуригват" от пингвинско гуано

Кралските пингвини в Антарктида отделят такива големи количества азотен оксид, познат още като райски газ, чрез фекалиите си, че учените “изкукуригват” леко докато ги изследват.

Докато проучвали колониите от кралски пингвини на атлантическия остров Южна Джорджия между Южна Америка и Антарктида, изследователите “изкукуригали”, бидейки заобиколени от пингвински екскременти.

Освен, че се отразява на климата, ефектът на азотния оксид е подобен на упойващия райски газ, използван от стоматолозите.

“След като работи в близост до гуаното в продължение на часове, човек напълно изкукуригва. Започва да се чувства зле и получава главоболие”, казва професор Бо Елберлинг от Университета в Копенхаген.

Азотният оксид е 300 пъти по-вреден за околната среда от въглеродния диоксид.

Той се дължи на диетата на пингвините, състояща се предимно от крил и риба, които съдържат големи количества азот.

От екскрементите на пингвините, азотът попада в земята, а почвените бактерии го превръщат в азотен оксид – един от парниковите газове.

Макар в този случай, емисиите от азотен оксид да не са достатъчни да повлияят на цялостните енергийни запаси на Земята, откритията демонстрират как колониите от пингвини оставят отпечатъка си върху околната среда, което представлява интерес за учените, защото колониите стават все по-широко разпространени.

Източник: sciencealert.com

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини