"Оризови банкомати" осигуряват насъщния продукт в Индонезия по време на пандемията

Глобалната пандемия от новия коронавирус принуди милиони индонезийци да се борят, за да свържат "двата края". В опит да гарантират по-широк достъп до ключовия хранителен продукт, местните власти въвеждат банкомати за ориз, предаде Ройтерс.

Този месец 28-годишната бъдеща майка Линда Сиафри е сред мнозината индонезийци, носещи маски, които се редят на опашка във военна база в Депок, в покрайнините на столицата Джакарта, за да получат дажбата си от 1,5 килограма от насъщния продукт.

"Със съпруга ми останахме без работа и обезщетения. Количеството ориз не е много, но е от голяма полза в сегашната ситуация", споделя жената.

Автоматът за ориз - един от 10, инсталирани в и около Джакарта, е част от правителствена инициатива за подпомагане на засегнатите от пандемията, след като милиони хора в страната останаха без работа.

Заредени с висококачествен ориз и функциониращи с магнитни карти, машините по нищо не се различават от стандартните банкомати, освен че пускат зрънца вместо банкноти.

"Всеки ден приготвяме 1,5 тона ориз за около 1000 души. Ще продължим да раздаваме продукта без почивка, дори през уикендите", казва Ибрахим, супервайзър на акцията във военната база.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини