Коронавирус: Как Сингапур внезапно се провали

Примерът на Сингапур е предупреждение за всички. Само за две седмици в страната проиграха онова, което беше постигнато с карантината. А сега втората вълна на инфекцията буквално залива града.

В Германия вече бяха въвели строги ограничения, докато в Сингапур животът си течеше почти необезпокоявано: моловете и ресторантите работеха, децата ходеха на училище и нищо не подсказваше, че има пандемия. В средата на март премиерът на страната Ли Сян Лун твърдеше, че властите държат вируса под контрол.

И наистина, градът-държава отрано взе мерки: започна масови тестове за коронавирус, изолира заразените,  проследи веригите на техните контакти и наложи карантина. Дълго време Сингапур се смяташе за пример в битката срещу инфекцията.

Подобен ръст няма никъде другаде в Югоизточна Азия

И тогава изведнъж случаите започнаха да нарастват: само за месец броят на заразените скочи от 600 на над 13 000. Такъв ръст не беше регистриран в нито една друга държава в Югоизточна Азия.

Междувременно на хората се разрешава да излизат на улицата само поединично, а контактите с хора извън семейството се санкционират с глоба от 10 хиляди долара или 6 месеца затвор. При повторно нарушение санкцията се удвоява.

Особено безпрепятствено се разпространява вирусът там, където социалната дистанция е невъзможна: в общежитията за работници от чужбина. В покрайнините на града в такива общежития живеят повече от 200 000 нископлатени надничари от Бангладеш, Индия и Китай, които са заети по строежите и в сектора на услугите. Често в тези общежития живеят по 12 души в едно помещение с легла на два етажа и в тях е трудно да се спазва каквато и да било дистанция.

Премиерът на страната призна, че има проблем с чуждите работници, чието решаване обаче изисквало време. Междувременно общежитията, които приличат на отделни малки градчета, се изолират херметически от останалите райони на града. Обмисля се дори прехвърлянето на чуждите работници на туристически кораби, които в момента не пътуват. Властите уверяват, че няма да ги оставят на произвола на съдбата.

Как бе проигран успехът

Броят на новите инфекции обаче се повишава. В неделя (26.4) имаше 993 нови случая, като 888 от тях бяха сред чуждестранните работници.

Примерът на Сингапур е предупреждение за всички. Само за две седмици в страната проиграха онова, което беше постигнато с карантината. А сега втората вълна на инфекцията буквално залива града.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини