Кратък музикален обзор на деградацията в пътната обстановка на територията на РБългария (видео)

Изкуството винаги е отразявало тенденциите в реалността и в идеите на всяко едно време. Възходът на култа към черния джип, който винаги е с предимство, не е изключение - в нашето време. А що се отнася до нашия народ и творци, не може да се отрече, че умеят да възпяват - както стремленията и мечтите, така и героите на своето време.

Пак исторически погледнато, за изкуството има два начина да спре да отразява в своето огледало въпросните герои и тенденции на своето време: или времето се поменя и тенденциите стават други, или се забранява споменаването на въпросните теми и герои. С което те не изчезват, разбира се, но възпяването или охарактеризирането секват като неестетични, като злонамерена пропаганда на незаконна дейност или направо незаконни. Какво ще се случи у нас, тепърва предстои да разберем, но тенденциите и героите са налице.

Потребител в социалната мрежа състави кратък преглед на художественото отражение на (не)спазването на Закона за движение по пътищата. Представяме ви го:

Кратък музикален обзор на деградацията в пътната обстановка на територията на република България

1990-та година Тодор Колев за пръв път възпява войната на пътищата в песента "Камион ме блъсна", като текстът е хумористичен и с призиви срещу употребата на алкохол.

"Ако пиеш бира - хич недей шофира, 
Ха си пийнал вино - направо си на кино. 
Долу алкохола - пийте Кока-Кола, 
Швепс, боза и сода - само гола вода."

В средата на 90-те, докато едни още кичеха рози по капаците на москвичите, други вече мечтаеха за по 100 мерцедеса. А една дама я преследвал бял мерцедес, но пък тя не разменяла любов за пари. Романтични години.

В началото на 2000-те години положението вече е "нещо нетипично" по кварталните кръчми.

"Какво ще кажеш да се напием
 и всички глупави клишета да разбием.
О-о-о, да полудеем тази нощ!" 

"Бясно карай на червено, 
направи за мене нещо откачено. 
Нещо диво, нетипично, 
все едно какво, но нека е различно."

Така навлизаме в ерата на "Черен ДжиБ с предимство" официално, около 2010-та година.

Настоящата ситуация е пресъздадена много пунктуално в парчето на Атила - "Чичо ми е министър" от ноември 2019.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини