Прогнозират свиване на пазара на петрол под нивото от 1990-те години

Глобалното търсене на петролния пазар през април 2020 г. ще намалее с 29 милиона барела на ден в сравнение с миналата година, което е най-ниското ниво от средата на 90-те години. Това се посочва в априлския преглед на Международната агенция по енергетика (IEA).

Търсенето и цените на петрола намаляват от началото на 2020 г. на фона на пандемията на коронавирус, която предизвика спад в бизнес и транспортната активност,  и след мартенския провал на сделката OPEC + за намаляване на производството. Експертите прогнозират, че през второто тримесечие търсенето ще спадне с 23,1 милиона барела на ден под нивото през 2019 година.

През втората половина на годината то ще започне постепенно да се възстановява, смятат анализаторите, цитирани от TheTelegraph. Въпреки това, дори да бъдат премахнати ограниченията за движение и работа, въведени поради епидемията в почти 200 страни, през декември търсенето ще продължи да е 2,7 милиона барела на ден под нивото на 2019 г. и до края на годината ще намалее с 9,3 милиона барела. По този начин търсенето ще елиминира натрупания през десетилетието растеж.

Както е отбелязано в доклада на МАЕ, световната икономика е под най-силен натиск след Голямата депресия през 30-те години. Новата сделка с ОПЕК + от 12 април, когато страните се споразумяха да намалят производството с 9,7 милиона барела на ден, не подобрява ситуацията. Въпреки че споразумението не доведе до незабавно увеличение на цените на петрола, то помага да се ограничат нарастващите запаси от суровини, обясняват от агенцията.

Цените на петрола спаднаха след публикуването на доклада на IEA. Така юнският фючърс за суровия Brent в сряда, 15 април, падна до $ 28,01 за барел. Договорите за суров петрол WTI за доставка през май паднаха до 19,25 долара за барел.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини