Румънската опозиция иска разследване как е организирано заминаването на 2000 румънци за сезонна работа в Германия

Лидерът на румънския Алианс на либералите и демократите /АЛДЕ/ Калин Попеску Таричану поиска анкетна комисия да разследва т.нар. операция "Аспержа", за да бъде установено как е било организирано заминаването на близо 2000 румънци за Германия "в разгара на извънредното положение", съобщава Аджерпрес.

Миналата седмица румънски медии алармираха за струпването на голям брой хора, включително от поставени под карантина населени места, на летището в град Клуж, за да заминат на сезонна работа в Германия. За целта бяха организирани множество чартърни полети до Германия, извършвани от частна авиокомпания. От публикуваните кадри се виждаше, че не се спазват правилата за социална дистанция.

"Целта на анкетната комисия е да открие кой е "магическият бутон", който, ако бъде натиснат, нито извънредното положение, нито военните наредби вече имат значение. Какъв магически бутон може да се натисне така, че само няколко дни след телефонен разговор между президентите на Румъния и Германия да може да се организира една операция, която в разгара на извънредното положение да успее да събере на едно място 2000 румънци?", написа във Фейсбук Таричану.

Той уточни, че много от заминаващите на работа в Германия идват от зони, поставени под карантина.

"Много хора от зони под карантина, където дори муха не може да влезе или излезе, бяха качени в 50 автобуса, които изминаха стотици километри през нощта, без да ги спре нито един полицейски филтър, за да пристигнат в 7 часа на летището в Клуж. Докато тези 50 автобуса пътуваха по невидим начин, в истинската Румъния 9000 наши сънародници бяха глобени, че нямат декларация на собствена отговорност", подчерта Таричану, като напомни, че над 80 000 души са били глобени от началото на извънредното положение.

Реакция по повод тази ситуация дойде и от Социалдемократическата партия (СДП), съобщава в. "Адевърул". Заместник-председателят на СДП Николае Бъдълъу отправи остри обвинения към правителството, като заяви, че на хората не им се позволява да отидат дори на църква, а същевременно хиляди се тълпят на летището, за да заминат на работа в Германия.

"Операция "Аспержа". Ние не можем да отидем на църква, а вие можете да ни продавате! Свидетели сме тези дни на един медиен цирк (. . .) Десетки автобуси, пълни с хора, преминаха по шосетата на Румъния без да ги спре нито един филтър. Никой не ни казва дали тези хора са тествани или не. Дори на летището не видяхме да има някой полицай или жандармерист, който да им каже поне да спазват дистанция. Още по-сериозно ми се вижда това, че никой не ги е питал дали идват от изолация или карантина, дали са били в болница. . .", коментира Бъдълъу.

Той също така отбелязва, че би било по-добре румънците, заминаващи на земеделска работа в чужбина, да останат в страната, за да се помогне на местните фермери в случай на недостиг на работна ръка. "Защо? Когато знаем добре, че нашите фермери се сблъскват с липса на работна ръка. Правителство можеше да помогне на тях (. . .) Още повече, че говорим за полети до една страна, намираща се в "червената зона" (по отношение на епидемията от коронавирус). Полети, които са забранени с военна наредба!", изтъкна още той.

На 5 април министърът на вътрешните работи Марчел Вела съобщи, че Румъния прави изключение на въведената забрана за пътуване заради пандемията от Ковид-19, като позволява на земеделски работници да напуснат страната по въздух. Решението идва, след като Германия обяви, че ще приеме 80 000 земеделски работници от чужбина, които ще бъдат докарани в страната при строги условия през април и май. Германските фермери разчитат основно на румънските работници за събирането на реколтата от аспержи, отбелязва Медиафак.

На 3 април румънският президент Клаус Йоханис разговаря по телефона с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, като насърчи тясното сътрудничество между румънските и германските власти в борбата срещу отрицателните ефекти върху румънските работници в Германия, особено върху тези с временни договори, които работят в земеделието. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ве
    Веси
    0 0
    08:33, 14 апр 2020
    Очаквайте скоро и при нас същия цирк...
Последни новини