Караниколов уклончив за вноса на плодове и зеленчуци и за ББР

Евентуално налагане на забрана за внос на плодове и зеленчуци в България в активния сезон за производството им в страната крие опасност от реципрочни мерки, които други страни могат да предприемат спрямо България. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в предаването "Неделя 150" на БНР. Коментарът му бе по повод идеята на ВМРО за спиране вноса на селскостопанска продукция, която конкурира българското производство.

"Такива мерки трябва да се предприемат след дълбоки икономически анализи. При срещите ми с представители на този бранш никой не е отправял такова искане", каза Емил Караниколов.

Министърът на икономиката призна, че с всеки изминал ден проблемите в различните сектори на икономиката нарастват, но анализът за това кои от секторите ще пострадат най-тежко тепърва предстои.

Според Караниколов работодателите, които развиват бизнес в сферата на услугите и по-специално в хотелиерството и ресторантьорството, скоро ще могат да разчитат на 100% безвъзмездна помощ по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", а не както досега - 80% европейско финансиране и 20% самоучастие.

В отговор на друг въпрос по повод уволнението на главния изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев икономическият министър заяви, че в момента са в ход процедурите по смяна на цялото ръководство на банката.

"Българската банка за развитие е важна по отношение на това, което се случва в световната икономика и начина за подпомагане на малкия и на средния бизнес. Нека мине кризата, да видим социалните, здравните и икономическите последици, а след това да се вземе решение за бъдещето на банката", добави Караниколов

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини