Представителството на студентите иска удължаване на летния семестър с 30 дни

Националното представителство на студентските съвети (НПСС) предлага на висшите училища да започнат разговори между ръководствата им и студентските съвети за удължаване на летния семестър с 30 календарни дни. В позиция на НПСС до университетите и МОН се настоява още за удължаване на срока за плащане на наемите за общежитията с не по-малко от 60 календарни дни за всеки месец в периода на извънредното положение, считано от 13 март.

В писмото им до ректорите, министъра на образованието Красимир Вълчев, студентските съвети и директора на "Студентски столове и общежития" Сергей Миланов се предлага още да се отменят всички изпити, защити на дипломни работи и държавни изпити в сградите до края на извънредното положение - 13.05. включително, и те да се провеждат онлайн. Това е нещо, което повечето университети вече направиха.

Иска се още ръководствата и студентските съвети на висшите училища да проведат разговори със звената, обслужващи студентските столове и общежития на съответните висши училища, като изискат от тях да не се заплащат консумативи и да се заплаща 50% от наема за април и май за всички студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които от 1 април не обитават съответното общежитие.

От "Студентски столове и общежития" се иска да намали с 50% наема за месеците на извънредното положение - април и май за всички студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които от 1 април 2020 г. не обитават съответното общежитие.

Висшите училища да открият телефон за връзка със студенти, за да се дава отговор на постъпили въпроси, свързани с обучение, изпити и общежития - предлага още НПСС.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини