От началото на извънредното положение безработните са 72 хил. Подкрепа за културата

До този момент 72 000 са новорегистрираните безработни от началото на извънредното положение, но 11 033 души са намерили работа. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

Тя посочи, че във вчерашния ден 1553 са заявленията по програмата 60/40 част, като те се отнасят за 22 015 служители и работници.

За втори ден вчера се регистрира спад на регистрираните безработни, като за деня те са общо 4670, а 3385 са декларирали, че са загубили работа в резултат на кризата. 502 са намерили работа и така общо намерилите работа са 11033 души.

По думите на Сачева данните за безработицата са тревожни, но от друга страна само за седем дни, откакто действа схемата 60/40, има 22 015 души, които няма да загубят своята работа, което според министъра показва, че схемата е работеща и се отнася за тези хора, които наистина имат нужда от нея. Тя е програма за запазване на заетостта и на този етап резултатите са добри, каза социалният министър.

Деница Сачева съобщи, че в момента се подготвят промени в постановлението, като се очаква вицепремиерът Марияна Николова да свика заседание на НСТС в понеделник по темата. Тогава ще бъдат обсъдени и предложенията на синдикатите за нови социални мерки по отношение на обезщетението за безработица и ваучерите за храна, каза министърът. Тя допълни, че на този етап предложенията са без финансова обосновка, трябва да се видят точните числа, за да се прецени целесъобразността им.

По отношение на притесненията за храна и изхранване на нуждаещи се, тя припомни, че в момента има възможност всички общини да кандидатстват, за да получат финансиране от ОПРЧР за патронажна грижа за около 40-45 000 души от населението. Около 22 000 са тези, които ще получат топъл обяд по програмата за топъл обяд с даренията, които направи правителството и кабинета, служители на МТСП и политическото ръководство на министерството, както и с дарения на частни дарители ще бъдат изхранени допълнително 1200 семейства по време на кризата.

За подкрепата за хората на културата министър Сачева каза, че се очаква около 1200 души да бъдат подкрепени, като неслучайно е избран критерий работна заплата, защото това не е социална помощ, а подкрепа за хората, които в момента не могат да работят. Около 2 млн. и 700 хиляди ще струва това, като МТСП ще работи с фонд "Култура" за създаване на документацията и регламента за разпределяне на средствата.

В допълнение по Националния план за действие по заетостта ще се продължи програма "Мелпомена", която е на стойност 2 млн. лева за около 230 работни места в държавните и общински театри, в театралните, музикалните и продуцентските къщи. Работните места като бройки е възможно да станат повече, заради гъвкавото работно време. Програмата се изпълнява заедно с Министерството на културата и със Съюза на артистите, като ще действа през цялата тази година. Това е единствената програма в Националния план за действие по заетостта, за която е увеличен ресурсът.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
02 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
02 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
02 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
02 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
02 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
02 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
02 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
02 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
02 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
02 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
02 юни 2020
Последни новини