От началото на извънредното положение безработните са 72 хил. Подкрепа за културата

До този момент 72 000 са новорегистрираните безработни от началото на извънредното положение, но 11 033 души са намерили работа. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

Тя посочи, че във вчерашния ден 1553 са заявленията по програмата 60/40 част, като те се отнасят за 22 015 служители и работници.

За втори ден вчера се регистрира спад на регистрираните безработни, като за деня те са общо 4670, а 3385 са декларирали, че са загубили работа в резултат на кризата. 502 са намерили работа и така общо намерилите работа са 11033 души.

По думите на Сачева данните за безработицата са тревожни, но от друга страна само за седем дни, откакто действа схемата 60/40, има 22 015 души, които няма да загубят своята работа, което според министъра показва, че схемата е работеща и се отнася за тези хора, които наистина имат нужда от нея. Тя е програма за запазване на заетостта и на този етап резултатите са добри, каза социалният министър.

Деница Сачева съобщи, че в момента се подготвят промени в постановлението, като се очаква вицепремиерът Марияна Николова да свика заседание на НСТС в понеделник по темата. Тогава ще бъдат обсъдени и предложенията на синдикатите за нови социални мерки по отношение на обезщетението за безработица и ваучерите за храна, каза министърът. Тя допълни, че на този етап предложенията са без финансова обосновка, трябва да се видят точните числа, за да се прецени целесъобразността им.

По отношение на притесненията за храна и изхранване на нуждаещи се, тя припомни, че в момента има възможност всички общини да кандидатстват, за да получат финансиране от ОПРЧР за патронажна грижа за около 40-45 000 души от населението. Около 22 000 са тези, които ще получат топъл обяд по програмата за топъл обяд с даренията, които направи правителството и кабинета, служители на МТСП и политическото ръководство на министерството, както и с дарения на частни дарители ще бъдат изхранени допълнително 1200 семейства по време на кризата.

За подкрепата за хората на културата министър Сачева каза, че се очаква около 1200 души да бъдат подкрепени, като неслучайно е избран критерий работна заплата, защото това не е социална помощ, а подкрепа за хората, които в момента не могат да работят. Около 2 млн. и 700 хиляди ще струва това, като МТСП ще работи с фонд "Култура" за създаване на документацията и регламента за разпределяне на средствата.

В допълнение по Националния план за действие по заетостта ще се продължи програма "Мелпомена", която е на стойност 2 млн. лева за около 230 работни места в държавните и общински театри, в театралните, музикалните и продуцентските къщи. Работните места като бройки е възможно да станат повече, заради гъвкавото работно време. Програмата се изпълнява заедно с Министерството на културата и със Съюза на артистите, като ще действа през цялата тази година. Това е единствената програма в Националния план за действие по заетостта, за която е увеличен ресурсът.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини