Останали насаме заради изолацията, две панди се чифтосват свободно след 10 години опити

Пандите са изключително срамежливи, когато става дума за полови контакти, но изглежда те се нуждаят само от малко усамотение, което получават в светлината на глобалната пандемия от COVID-19 след забраната за събирания на обществени места и затварянето на парка.

Ин Ин и Лъ Лъ са две големи панди (Ailuropoda melanoleuca) в зоопарка Ocean Park в Хонконг и най-накрая успешно са се чифтосали за пръв път след прекарани почти 10 години заедно в парка. Според съобщението на зоопарка, двойната е хваната "в крачка" в понеделник 6 април, 9 ч. местно време, след като са показали, че са навлезли в хормоналния си полов цикъл в края на март.

Двамата влюбени се запознават в зоологическата градина през 2011 г. Докато са имали някои начални опити да се чифтосат, усилията им са белязани от злощастна загуба на плода. Но след разпространението на епидемията от COVID-19, Ocean Park не приема посетители от 26 януари насам и изглежда тишината и спокойствието са това, което е липсвало на връзката им.

Бременността при големите панди варира между 72 и 324 дни, така че с малко късмет, зоопаркът може да има добри новини по-късно тази година. От парка се надяват да потвърдят бременността чрез ултразвуково изследване, когато наближи моментът на раждането. 

"Мъжките и женските големи панди достигат полова зрялост на възраст съответно седем и пет години. От пристигането на Ин Ин и Лъ Лъ в Хонконг през 2007 г. и опити за естествено възпроизводство от 2010 г. насам, те за съжаление все още нямат успех до тази година, след години опити", обяснява Майкъл Буус (Michael Boos), изпълнителен директор на зоологическите операции и опазването в Ocean park. "Успешният естествен процес на сношение днес е много вълнуващ за всички нас, тъй като шансът за забременяване чрез естествено чифтосване е по-висок, отколкото с изкуствено осеменяване".

"Ако е успешна, признаци на бременността, включително изменение в хормоналните нива и промени в поведението може да се наблюдават най-рано в края на юни, въпреки че винаги има възможност и Ин Ин да преживее пседво-бременност", добавя Буус. "Надяваме се да донесем чудесни новини за бременност на жителите на Хонконг тази година и да допринесем за опазването на този уязвим вид".

Пандите произхождат от няколко малки области в Южен и Централен Китай и е известно, че изпитват трудности да се размножават в плен, което не е добра новина, имайки предвид, че статутът им в Червената книга на защитените видове ги определя като уязвими. Има няколко причини пандите да изпитват трудност да се размножават извън естествената си среда. Най-често това се обяснява с факта, че двойките трябва да са съвместими и се разчита на цяла гама в комуникацията, която може лесно да бъде нарушена. Друг проблем е, че женските панди овулират само веднъж годишно и понякога може да проявят псевдо-бременност.

Разбира се, в тези мрачни времена добрите новини се разпространяват бързо в социалните медии и предизвикват редица коментари, от загриженост за липсата на усамотение по принцип, до известна доза завист за приятното им прекарване.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
04 юни 2020
Последни новини